welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

UZBEKISTAN:

Măsuri pentru atragerea investițiilor străine

   14 iunie 2019

   Autoritățile de la Taşkent au lansat un program care vizează vânzarea de acțiuni la mai multe companii de stat. Este un nou demers făcut de Uzbekistan pentru a atrage investițiile străine în economia țării. În plus, președintele uzbec a semnat decretul prin care cea mai mare regiune a țării primește statutul de zonă economică liberă, pentru a încuraja investitorii de peste hotare să înceapă afaceri în această țară central-asiatică.  

   Programul lansat de Uzbekistan vizează vânzarea de acțiuni la mai multe companii deținute de stat din sectoarele industriei chimice, de petrol și gaze, al ingineriei mecanice și al infrastructurii rutiere. Este de asemenea prevăzută vânzarea de acțiuni ale unor societăți care activează în sectorul asigurărilor și în cel bancar. Pachetele de acțiuni care vor fi oferite investitorilor privați la aceste societăți de stat pornesc de la minimum 25% și merg până la 51%. În total, vor fi scoase la vânzare acțiuni la 64 de firme deținute de stat.

   În același efort de atragere a investiţiilor străine, Uzbekistan a declarat regiunea Navoi zonă economică liberă. Este vorba despre cea mai mare regiune a țării, de 110000 de kilometri pătrați, cu o populație de aproximativ un milion de locuitori. Situată în centrul țării, Navoi are în subsolul său rezerve prețioase, inclusiv aur, tungsten, bazalt, caolin și alte minerale, și este unul dintre principalele centre ale țării pentru industriile mineritului, chimică și energetică. În 2008, districtul Karamin din Navoi a fost declarat prima zonă economică liberă din Uzbekistan, însă acum liderii de la Taşkent au decis să acorde acest statut întregii regiuni.

   Navoi a fost declarat zonă economică liberă până în anul 2030, însă această perioadă ar putea fi prelungită. Ministerul Investițiilor și Comerțului Exterior a primit însărcinarea să negocieze cu instituțiile financiare internaționale și societăți de comerț exterior străine deschiderea de linii de credit de cel puțin un miliard de dolari pentru finanțarea proiectelor de investiții. Pentru început, Taşkentul a decis să aloce aproximativ 8 milioane de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii regiunii Navoi.

   Investitorii din zona liberă vor fi exceptați de la plata mai multor taxe, cum ar fi impozitul pe teren, pe venit, pe proprietate și nu vor plăti taxe vamale pentru materialele de construcție aduse în țară, și nici pentru toate materialele și produsele aduse din străinătate pentru dezvoltarea afacerilor din regiunea Navoi. 

   În același context, la începutul acestei săptămâni a intrat în vigoare Legea Parteneriatului Public-Privat (PPP), adoptată la 10 mai 2019. Actul normativ oferă cadrul legal pentru cooperarea dintre sectoarele de stat și cel privat în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii publice și a serviciilor municipale. Potrivit legii, un acord PPP va avea valabilitate de minimum 3 ani, dar nu va putea depăși 49 de ani. Firmele private care vor intra în parteneriat cu statul uzbec vor fi selectate prin licitație, însă în cazuri speciale contractele vor putea fi încredințate și direct.

   welinkbusiness: Autoritățile de la Tașkent vor să privatizeze mai multe firme deținute de stat, prin vânzarea de pachete de acțiuni între 25 și 51% la 64 de companii. Regiunea Navoi, cea mai mare din țară (110 000 kmp) a fost declarată zonă economică liberă. La începutul acestei săptămâni, în Uzbekistan a intrat în vigoarea Legea Parteneriatului Public-Privat, adoptată pe 10 mai a.c.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest–Est

Referințe:
https://www.jdsupra.com/legalnews/privatization-in-uzbekistan-new-69000/  
https://www.jdsupra.com/legalnews/uzbekistan-has-declared-its-largest-79273/  
http://www.uzbekembassy.in/navoi-region-of-uzbekistan-became-the-free-economic-zone/  
https://kostalegal.com/legal-alerts/ppp-legislation-in-uzbekistan-adoption-of-the-ppp-law?utm_source=Mondaq&utm_medium=syndication&utm_campaign=View-Original  
http://www.mondaq.com/x/814472/Government+Contracts+Procurement+PPP/PPP+Legislation+In+Uzbekistan+Adoption+Of+The+PPP+Law  
https://www.imf.org/en/News/Articles/2019/05/17/sp051719-lagarde-uzbekistan-reforms-a-new-equation-for-inclusive-growth-and-cooperation  
https://www.indiablooms.com/world-details/F/20372/uzbekistan-approves-the-state-anti-corruption-program-on-combating-corruption.html  Curs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro