welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

TURKMENISTAN:

Nou acord pentru livrarea de gaze naturale către Rusia

   19 iulie 2019

   Compania turkmenă de stat Turkmengaz a încheiat la începutul acestei luni un nou acord cu Gazprom privind livrările de gaze naturale către Federația Rusă. Potrivit noii înțelegeri, Turkmenistanul va furniza părții ruse 5,5 miliarde de metri cubi de gaz anual. Acordul este valabil până în anul 2024. Turkmenistanul este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din lume, deținând aproximativ 10% din rezervele de gaze dovedite la nivel global. 

   Noul contract este o prelungire a acordului anterior, care a vizat perioada aprilie-iunie 2019, în cadrul căruia Turkmengaz a livrat către Gazprom 1,2 miliarde de metri cubi de gaz. Niciuna dintre părți nu a dezvăluit prețul de achiziție. Creșterea volumului livrărilor către compania rusă este îmbucurătoare pentru partea turkmenă, dar e departe de nivelul înregistrat anterior. În 2008, Rusia cumpăra din Turkmenistan 45 de miliarde de metri cubi de gaz, ceea ce a reprezentat un vârf de livrări. În 2010, volumul livrărilor a fost de 10 miliarde de metri cubi pe an, pentru ca în 2015 Gazprom să decidă să reducă achizițiile până la nivelul de 4 miliarde de metri cubi. În fine, la începutul lui 2016, compania rusă a renunțat total să mai importe gaz natural din Turkmenistan.

   A fost o lovitură pentru economia turkmenă - aproximativ 25% din PIB-ul țării este adus de veniturile obținute din exploatarea hidrocarburilor. În aceste condiții, singura destinație pentru exportul gazelor naturale turkmene a devenit China, unde ajung anual între 30 și 40 de miliarde de metri cubi de gaz din Turkmenistan (vândut, spun unii experți, la prețuri scăzute).

   Înțelegerea cu Gazprom poate reprezenta, așadar, o adevărată ”gură de aer proaspăt” pentru economia turkmenă. Criza mondială din urmă cu câțiva ani și prețul scăzut al hidrocarburilor, coroborat cu încetarea livrărilor către Rusia, au făcut ca economia turkmenă să intre într-un grav impas. Potrivit unui raport întocmit de un think tank britanic, Foreign Policy Centre, prezentat la începutul acestei săptămâni în parlamentul de la Londra, economia Turkmenistanului ”se apropie de marginea prăpastiei”. La cauzele menționate anterior s-ar adăuga și lipsa unor reforme reale în economie, politică, societate, lipsa finanțării, cheltuieli publice nejustificate, dar și corupția. Raportul atrage atenția potențialilor investitori referitor la riscurile pe care le-ar presupune în momentul de față o investiție în Turkmenistan. Sunt citate în document cazurile unor companii străine care nu și-au primit, de ani de zile, banii cuveniți pentru lucrările prestate.

   Potrivit altor analiști, Turkmenistanul s-ar confrunta cu cea mai gravă criză de la proclamarea independenței. Aceștia vorbesc de o inflație în creștere, pe fondul unei producții agricole sub așteptări, al reducerii veniturilor din sectorul hidrocarburilor sau al investițiilor publice nechibzuite.  Este menționată măsura luată la începutul acestui an, când liderii de la Aşgabat au decis să anuleze subvențiile pentru apă curentă, electricitate și gaze acordate populației încă din 1993. Potrivit ultimului raport Cost of Living, publicat de ECA International, capitala Turkmenistanului a devenit în 2018 cel mai scump oraș din lume pentru expați. A fost o creștere spectaculoasă, dacă poate fi folosit acest termen, față de anul 2017, când Așgabatul se afla pe poziția 111 în lume. Capitala turkmenă a depășit astfel anul trecut locații ”tradițional” scumpe, precum Hong Kong, Tokyo, Seul, Shanghai sau Singapore. Lipsa unor perspective reale de creare a unui viitor au făcut mulți turkmeni să plece din țară. Se estimează, pentru că date oficiale nu sunt oferite, că Turkmenistanul are o populație de 5,4 milioane locuitori. Dintre aceștia, aproximativ 1,9 milioane ar fi părăsit deja țara din rațiuni economice.

welinkbusiness: Turkmengaz și Gazprom au încheiat un nou acord privind livrările de gaze. Turkmenistanul va furniza 5,5 miliarde de metri cubi de gaz anual către Federația Rusă. Acordul este valabil până în anul 2024. Analiștii străini atrag însă atenția că economia turkmenă se află într-un grav impas.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest–Est

Referințe:
https://www.rferl.org/a/gazprom-reaches-five-year-gas-deal-with-turkmenistan/30035528.html  
https://eurasianet.org/turkmenistan-make-deals-against-a-sea-of-troubles  
https://fpc.org.uk/publications/spotlight-on-turkmenistan/  
https://www.intellinews.com/turkmenistan-exposed-investors-warned-nation-is-teetering-on-edge-of-catastrophe-164375/  
https://www.aljazeera.com/news/2019/07/hyperinflation-hunger-turkmenistan-edge-catastrophe-190715200641553.html  
https://eurasianet.org/turkmenistan-motherland-of-prosperity-or-famine  
https://www.worldbank.org/en/country/turkmenistan/overview  
https://www.indexmundi.com/turkmenistan/economy_profile.html  
https://www.petroleum-economist.com/articles/politics-economics/middle-east/2019/turkmenistan-looks-to-gas-expansion  
https://thediplomat.com/2018/09/turkmenistan-set-to-rollback-subsidies-for-good/  
https://www.rferl.org/a/turkmen-energy-consumers-get-shock-treatment/29594173.html  
https://www.rferl.org/a/escape-from-turkmenistan-almost-2-million-have-fled-but-the-president-won-t-hear-of-it/29987972.html  
https://www.eca-international.com/news/june-2019/hong-kong-is-the-fourth-most-expensive-location-in  Curs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro