welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

TURKMENISTAN:

Dezvoltarea infrastructurii rutiere și privatizarea companiilor de stat

   15 februarie 2019

   Turkmenistanul a demarat la finalul lunii ianuarie 2019 construirea unei noi autostrăzi, menită să sporească interconectarea de la est la vest a țării. Ceremonia de lansare a lucrărilor a fost prezidată de Serdar Berdymukhammedov, fiul președintelui țării. Potrivit acestuia, inițiativa de a construi o nouă autostradă, care să permită creșterea capacității de tranzit și de transport a Turkmenistanului, este o dovadă a sprijinului real din partea statului acordat pentru dezvoltarea sectorului privat. De altfel, realizarea proiectului a fost încredințată unei companii private autohtone, Turkmen Awtoban, aparţinând Uniunii Industriașilor şi Antreprenorilor din Turkmenistan. Banii necesari derulării proiectului vor veni dintr-un împrumut acordat de banca centrală turkmenă. La rândul său, Turkmen Awtoban a selectat drept subcontractori alte patru companii private turkmene.

   Construirea autostrăzii, care va avea 640 de kilometri, va costa 2,3 miliarde de dolari. Termenele de finalizare au fost stabilite pentru fiecare tronson: până în decembrie 2020 trebuie terminat sectorul cuprins între capitala Aşgabat și orașul Tejen. Decembrie 2022 este data-limită pentru finalizarea tronsonului Tejen–Mary, pentru ca până la finalul anului 2023 să fie încheiată construirea sectorului dintre Mary și Turkmenabat.

   Este de remarcat traseul pe care urmează să îl străbată autostrada: de la Turkmenabat, situat în apropierea graniței cu Uzbekistanul, la Mary și Tejen, adică în apropierea frontierelor cu Afganistanul și Iranul, ceea ce dă o anvergură importantă proiectului. Noua autostradă va fi dotată cu centre electronice de taxare, puncte de supraveghere a traficului de către poliție, benzinării ultramoderne, prevăzute cu centre de relaxare. Vor fi în total opt poduri, patru peste râurile care vor fi traversate și alte patru vor fi pasaje de cale ferată.

   Sectorul transporturilor este considerat de liderii de la Aşgabat foarte important și ar putea fi vizat în viitorul apropiat de o serie de reforme, printre care și privatizări ale companiilor de stat din domeniu. Președintele Gurbanguly Berdymukhamdmedov a reiterat recent necesitatea unei „privatizări masive” a companiilor deținute de stat. Liderul turkmen a mai afirmat că acest pas, alături de stimularea întreprinderilor mici și mijlocii din țară, va contribui la creșterea economiei și a competitivității țării. Președintele a dat un termen de trei luni Ministerului Justiției de la Aşgabat pentru a defini cadrul legal prin care companiile de stat din sectorul transporturilor vor fi transformate în societăți pe acțiuni în vederea privatizării.

   welinkbusiness: Turkmenistanul va construi o nouă autostradă, de la Aşgabat la Turkmenabat. Cu o lungime de 640 de kilometri, noua autostradă va costa 2,3 miliarde de dolari și ar urma să fie terminată până în decembrie 2023. Autostrada va porni de la granița cu Uzbekistanul și se va termina foarte aproape de granițele cu Afganistanul și Iranul. În perioada următoare, liderii turkmeni preconizează privatizarea mai multor companii de stat  din sectorul transporturilor.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest–Est

Referințe:
https://www.brecorder.com/2019/01/26/469051/turkmenistan-launches-2-3bn-highway-in-bid-for-asia-europe-transit/
https://www.azernews.az/oil_and_gas/144660.html
https://www.news18.com/news/world/struggling-turkmenistan-says-will-privatise-transport-sector-2019499.html
https://www.azernews.az/region/144780.html
https://www.timesca.com/index.php/news/20578-turkmenistan-leader-outlines-priorities-of-country-development-in-2019
https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2019/01/25/turkmenistan-italianarms-a-dictator-millions-of-euros-and-italys-bureaucracy/
https://eurasianet.org/turkmenistan-a-very-private-affairCurs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro