welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

TADJIKISTAN:

Investiții în sectorul hidroenergetic

   8 martie 2019

   Tadjikistanul face eforturi susținute pentru dezvoltarea sectorului său hidroenergetic. La mijlocul acestei săptămâni a fost semnat un nou acord de finanțare a investițiilor pentru reabilitarea hidrocentralei de la Nurek, iar darea în funcțiune a celei de-a doua turbine a uriașului proiect hidroenergetic de la Rogun este programată pentru această primăvară.

   Consiliul Fondului Eurasiatic pentru Stabilizare și Dezvoltare a anunțat alocarea unui împrumut de 40 milioane de dolari pentru modernizarea hidrocentralei de la Nurek. Banii vor fi acordați pentru o perioadă de 20 de ani de către Banca Eurasiatică pentru Dezvoltare și sunt destinați înlocuirii unor echipamente importante ale hidrocentralei, vechi de peste 40 de ani.

   Aceasta este prima fază a programului de modernizare a centralei de la Nurek. Până acum, a mai fost asigurată finanțare pentru derularea proiectului din partea Băncii Mondiale și a Băncii Asiatice de Investiții în Infrastructură - aproximativ 300 de milioane de dolari. În total, costul reabilitării hidrocentralei este estimat la 700 de milioane de dolari. Nurek este cea mai mare hidrocentrală din Tadjikistan, cu o putere instalată de 3000 MW, și asigură peste 70% din producția internă de energie electrică. Însă din cauza tehnologiei învechite și a echipamentelor neperformante se apreciază că Nurek lucrează la doar 77% din capacitate, maximul de energie ce poate fi generat în prezent depășind cu puțin 2200 MW. 

   În total, Tadjikistanul are o putere hidroelectrică instalată de 5190 MW, dar lipsa modernizărilor face ca producția efectivă să fie mult mai mică. Asta în condițiile în care potențialul hidroenergetic al țării este, potrivit specialiștilor, de 527 miliarde de KWh pe an, ceea ce plasează țara pe locul 8 în lume la acest capitol.

   De aceea, este foarte importantă avansarea lucrărilor la construirea hidrocentralei de la Rogun, care va avea o putere de 3600 MW. Una dintre cele mai mare hidrocentrale din lume, Rogun va avea 6 turbine moderne, de câte 600 MW fiecare. Primul grup a fost pornit deja, în toamna anului 2018, iar al doilea urmează să fie dat în folosință în această primăvară. Investiția de la Rogun va costa în total 4 miliarde de dolari, dar va permite exporturi importante de energie electrică.

   În acest context, Tadjikistanul a anunțat lansarea lucrărilor la proiectul CASA-1000. Autoritățile de la Dușanbe au făcut primele plăți către firme care execută lucrări în proiect. Este vorba despre compania indiană Kalpataru Power Transmission, care instalează sectorul tadjic al liniei electrice de 500 KV, și de firma suedeză ABB, care va construi o stație de conversie a curentului în regiunea Sangtud. Proiectul CASA-1000 are ca scop alimentarea cu energie a Afganistanului și a marelui consumator vecin, Pakistanul. Înțelegerea prevede ca pe timpul verii  să fie furnizați către cele două țări 1300 MW de energie electrică, din care Afganistanul va primi 300 MW, iar Pakistanul restul de 1000 MW. Aproximativ 70% din energie va fi furnizată de Tadjikistan, iar diferența de 30% de către Kîrgîzstan.

   welinkbusiness: Tadjikistanul își modernizează infrastructura hidroenergetică. Un nou împrumut, de 40 milioane de dolari, va fi acordat pentru retehnologizarea hidrocentralei de la Nurek, care asigură 70% din necesarul de energie al țării. Banii se adaugă celor aproximativ 300 milioane dolari deja investite. În curând va fi pornit și grupul 2 al hidrocentralei de la Rogun, care va asigura producerea a încă 600 MW de energie. În paralel, Duşanbeul a anunțat efectuarea primelor plăți pentru crearea pe teritoriul tadjic a infrastructurii din proiectul CASA-1000.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest–Est

Referințe:
https://www.azernews.az/region/145281.html
https://www.azernews.az/region/136000.html
https://www.azernews.az/region/145655.html
https://www.azernews.az/region/145192.html
https://eurasianet.org/report-workers-building-tajikistans-mega-dam-not-getting-paid
https://www.rferl.org/a/tajikistan-s-roghun-dam-which-for-years-generated-only-controversy-begins-producing-electricity/29604412.html
https://www.hydroworld.com/articles/pt/2018/11/tajikistan-launches-giant-dam-to-end-power-shortage.html
https://www.salini-impregilo.com/en/press/news-events/tajikistan-president-starts-first-turbine-of-rogun-hydropower-plant-being-developed-with-the-participation-of-salini-impregilo.html
https://www.hydropower.org/country-profiles/tajikistanCurs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro