welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

TADJIKISTAN:

Bani europeni pentru dezvoltarea agriculturii.
Proiectul hidrocentralei de la Rogun, din nou în dificultate.

   23 august 2019

   Uniunea Europeană va aloca 59 de milioane de euro Tadjikistanului pentru dezvoltarea sectorului agricol al țării. Anunțul a fost făcut la sfârșitul săptămânii trecute de oficialii de la Bruxelles.

   Potrivit comisarului european pentru cooperare internațională, Neven Mimica, banii sunt destinați ajutării comunităților rurale tadjice pentru a utiliza eficient resursele naturale și creșterii capabilității de a face față cu succes unor condiții climatice extreme. Este vizată în special eficientizarea utilizării resurselor de apă în agricultură. Finanțarea aprobată de UE reprezintă a doua fază derulată în Tadjikistan a inițiativei Rural Development Program. Măsurile vor fi implementate de autoritățile tadjice în colaborare cu GIZ (agenția germană pentru dezvoltare), Banca Mondială și alte organizații.

    Colaborarea Dușanbe - Bruxelles a început în 1991. Tadjikistanul se numără acum printre statele din spațiul ex-sovietic care au primit cele mai multe fonduri de la UE - în medie, în ultimii ani, fonduri europene în valoare de 33 de milioane de euro intră anual în această țară. Potrivit analiștilor, însă, europenii sunt dezamăgiți de lipsa de reforme din economia tadjică. În planificările anterioare, UE dorea să aloce Tadjikistanului în perioada 2014-2020 ajutoare financiare de 250 de milioane de euro. O parte din acești bani ar putea fi însă redirecționați, cred experții, către Uzbekistan, țară care în ultimii doi ani a dovedit că este într-adevăr hotărâtă să își reformeze economia.

   Autoritățile de la Dușanbe se confruntă cu o acută lipsă de bani. În a doua jumătate a lunii iunie 2019, guvernul a organizat o reuniune cu principalii creditori internaționali. Zavqi Zavqizoda, ministrul adjunct pentru dezvoltare economică și comerț, anunța cu acel prilej că guvernul tadjic are nevoie de 400 de milioane de euro. Banii, a susținut oficialul, ar permite executivului să "își implementeze viziunea în economie" și să ferească economia de eventuale șocuri. Specialiștii sunt de părere însă că acești bani (echivalentul a aproximativ 5% din PIB-ul Tadjikistanului) sunt meniți să "astupe găurile" din bugetul țării. De altfel, bugetul de stat pentru 2019 este construit pe proiecția că în acest an vor intra în vistieria țării, din granturi și investiții străine, 480 de milioane de dolari. Atragerea fondurilor străine este totuși dificilă, mai ales în condițiile în care țara nu are un acord încheiat cu FMI. O înțelegere cu instituția financiară internațională ar da încredere investitorilor că economia Tadjikistanului se află pe drumul cel bun.

   Tot lipsa banilor face să stagneze un proiect foarte important al guvernului de la Dușanbe: construirea barajului-gigant și a hidrocentralei de la Rogun. Pentru acest an, guvernul a prevăzut alocarea a 191 milioane de dolari în vederea continuării proiectului. Se estimează că realizarea proiectului va costa în total 3,9 miliarde de dolari. La începutul acestei luni, autoritățile tadjice au anunțat crearea unui comitet special pentru Rogun. Scopul acestei comisii este tocmai identificarea de surse de finanțare pentru continuarea investiției. Prima unitate a hidrocentralei a fost inaugurată în noiembrie 2018. A doua unitate ar urma să intre în funcțiune luna viitoare, însă experții spun că e greu de crezut că acest lucru se va întâmpla conform planificării, în septembrie 2019. Ar fi a doua amânare a dării în folosință a Grupului 2 de la Rogun. Inițial, era prevăzut că unitatea va intra în producție în aprilie 2019. Hidrocentrala de la Rogun va avea șase turbine, cu o capacitate de 600 MW fiecare. Mare parte a curentului produs la Rogun ar urma să fie vândută la export, ceea ce ar aduce Tadjikistanului venituri de miliarde de dolari.

   welinkbusiness: Tadjikistanul va primi de la Uniunea Europeană 59 de milioane de euro pentru dezvoltarea sectorului agricol al țării. Banii vor fi destinați folosirii eficiente a resurselor de apă. Guvernul de la Dușanbe are însă nevoie de bani pentru continuarea proiectului hidrocentralei de la Rogun. Darea în folosință a Grupului 2, amânată deja în aprilie 2019, este în pericol să fie întărzie din nou.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promoting West-East business links

Referințe:
https://www.neweurope.eu/article/europe-to-boost-rural-development-in-tajikistan/  
https://akipress.com/news:623831:EU_invests_%E2%82%AC59_million_to_improve_rural_livelihoods_in_Tajikistan/  
https://eurasianet.org/perspectives-in-tajikistan-the-eu-must-mind-the-gap  
https://eurasianet.org/tajikistan-panhandles-for-money-resists-reforms  
https://eurasianet.org/tajikistan-embarks-on-new-search-for-roghun-funds  
https://eurasianet.org/report-tajikistan-postponing-next-stage-of-roghun-dam-project  
https://www.occrp.org/en/daily/10384-officials-examine-sprawling-shadow-economy-in-tajikistan  
https://eurasianet.org/tajikistan-authorities-to-monopolize-money-transfer-system  Curs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro