welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

KAZAHSTAN:

Creștere a producției de petrol, avans al exporturilor

   6 septembrie 2019

   Kazahstanul ar putea depăși nivelul planificat al producției de petrol pentru acest an. Ținta propusă pentru 2019 era de 89 de milioane de tone. În primele opt luni ale anului au fost produse deja 59,8 milioane de tone. Potrivit oficialilor kazahi, ar fi o performanță, în condițiile în care la mai multe câmpuri petroliere producția a fost diminuată din cauza efectuării unor lucrări de întreținere.

   Până la sfârșitul lui iulie 2019, producția realizată era deja de 52,23 milioane de tone. Cea mai mare parte a hidrocarburilor extrase, 31,6 milioane de tone, a fost asigurată de cele trei mari câmpuri petroliere de la Tengiz (17,5 milioane de tone), Kashagan (7.2 milioane de tone) și Karachaganak (6,9 milioane de tone).

   Autoritățile de la Nur-Sultan (noul nume al capitalei kazahe Astana) au anunțat continuarea investițiilor planificate pentru dezvoltarea a două dintre aceste câmpuri, cel de la Tengiz, unde valoarea investiției este de 38 miliarde dolari, și cel de la Karachaganak, căruia îi sunt alocate 4,5 miliarde dolari. La Tengiz este planificată o creștere a producției cu 12 milioane de tone din anul 2023.

   Ambiția declarată a noului președinte ales al țării, Kassym-Jomart Tokayev, este ca într-un interval scurt, Kazahstanul să devină unul dintre liderii mondiali în domeniul extracției hidrocarburilor. Liderii de la Nur-Sultan au planificat astfel o creștere semnificativă a producției în anii următori. În cazul petrolului, în 2020 nivelul înregistrat ar urma să fie de 90 de milioane de tone, pentru ca în 2024 producția se atingă nivelul de 100 de milioane de tone. În privința gazului natural, este planificat ca producția să ajungă la nivelul de 77 de miliarde metri cubi pe an. Avansul producției în acest sector ar urma să contribuie considerabil la atingerea țintei propuse de guvernul kazah, de a realiza o creștere anuală a PIB-ului de peste 5%.

   În primele opt luni ale lui 2019, cantitatea de petrol exportată de Caspian Pipeline Consortium a crescut, în comparație cu perioada similară din 2018. Astfel, au fost livrate la export 41,517 milioane de tone de petrol, ceea ce reprezintă o creștere cu 3,26% față de anul precedent. Caspian Pipeline Consortium (CPC) este responsabil de asigurarea a aproximativ 66% din exporturile de petrol kazah. Acționarii CPC sunt Federația Rusă, KazMunayGas, Chevron Caspian Pipeline Consortium Company, LUKARCO, Mobil Caspian Pipeline Company, Rosneft-Shell Caspian Ventures, CPC Company, BG Overseas Holding, Eni International, Kazakhstan Pipeline Ventures și Oryx Caspian Pipeline.

   De asemenea, Kazahstanul se orientează din ce în ce mai mult spre dezvoltarea sectorului de procesare a petrolului, care aduce plusvaloare sensibil mai mare. Unul dintre exemple este cel al KazMunayGas International (KMGI), firma care deține compania Rompetrol. La jumătatea acestei săptămâni, conducerea KMGI a anunțat că este analizată dublarea capacității de producție la rafinăria Petromidia, o decizie în acest sens urmând să fie luată în acest an. KMGI a anunțat că, din 2021, Petromidia va lucra la capacitate maximă, cu 5,55 milioane tone țiței prelucrat și o producție totală de 6,3 milioane tone, dar că este luată în calcul dublarea producției. KMGI va mai deschide, în următorii patru ani, 70 de stații de carburanți Rompetrol, cu 25 de benzinării noi în 2019 - 2020.

   welinkbusiness: Kazahstanul are perspective certe de depășire a nivelului planificat pentru acest an al producției de petrol (89 de milioane de tone). În primele opt luni din 2019, au fost produse deja 59,8 milioane de tone. În perioada ianuarie-august a.c., exporturile de petrol prin Caspian Pipeline Consortium au crescut cu 3,26% față de aceeași perioadă din 2018. În paralel, KazMunayGas International (KMGI), compania care deține Rompetrol, a anunțat că analizează posibilitatea dublării capacității de producție la rafinăria Petromidia.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest-Est

Referințe:
https://af.reuters.com/article/energyOilNews/idAFR4N1YV02G  
https://www.neweurope.eu/article/kazakhstan-to-boost-oil-production-over-the-next-five-years/  
https://www.neweurope.eu/article/kashagan-tengiz-karachaganak-top-kazakh-oil-production/  
https://www.inform.kz/en/crude-oil-export-grows-by-3-3-in-jan-aug-cpc_a3562622  
https://www.aa.com.tr/en/economy/kazakhstan-eyes-leadership-role-in-oil-products-sale/1574345  
https://www.nytimes.com/2019/08/29/business/kazakhstan-oil-tengiz-chevron.html  
https://www.neweurope.eu/article/romanias-petromidia-refinery-gets-1-billion-investment-from-kazmunaygas/  
https://www.bursa.ro/kmg-international-analizeaza-o-posibila-dublare-a-capacitatii-de-rafinare-la-petromidia-04439730  
https://www.agerpres.ro/economic-intern/2019/09/05/kmg-international-analizeaza-o-posibila-dublare-a-capacitatii-de-rafinare-la-petromidia-o-decizie-ar-putea-fi-luata-in-3-4-luni--365322  
https://www.agerpres.ro/economic-intern/2019/09/05/rusnac-kmgi-pentru-2019-2020-planificam-deschiderea-a-circa-25-de-statii-de-carburanti-rompetrol--365357  
https://www.oilandgas360.com/kazakhstan-energy-week-2019-xii-kazenergy-eurasian-forum-future-of-energy-sources-innovative-growth/  Curs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro