welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

FEDERAȚIA RUSĂ:

Construirea gazoductului Nord Stream 2 intră în linie dreaptă

   15 martie 2019

   Realizarea proiectulul Nord Stream 2 se derulează conform planificării, gazoductul urmând să fie finalizat până la sfârșitul acestui an. Oficialii consorţiului care operează proiectul au anunţat că peste 70% din lucrare este definitivată.

   Potrivit lui Henning Kothe, Chief Project Officer al Nord Stream 2, până acum au fost instalaţi pe fundul Mării Baltice peste 800 km din conducta care va avea o lungime totală de 1200 km. Numai de la începutul acestui an s-a reuşit instalarea a 400 km de conductă. Oficialul menţionat spune că lucrările se derulează conform graficului. Peste 1000 de oameni şi 20 de nave specializate sunt în activitate în acest moment. Din aprilie, în Marea Baltică ar urma să sosească şi să fie angrenată în lucrări şi "Pioneering Spirit", cea mai mare şi performantă navă din lume specializată în instalarea de conducte submarine.

   Proiectul Nord Stream 2, care va costa 11 miliarde de dolari, presupune construirea unei conducte care va alimenta cu gaz rusesc piaţa europeană. Conducta pleacă din postul rus Ust Luga şi va ajunge în Greiswald, în nordul Germaniei - ţară care va fi de altfel unul dintre principalii beneficiari. Capacitatea gazoductului va fi de 55 de miliarde de metri cubi anual. Astfel va fi dublată cantitatea de gaz pe care Rusia îl poate livra pe această rută - conducta Nord Stream 1, lângă care este amplasată Nord Stream 2, poate livra la rândul ei 55 de miliarde de metri cub de gaz pe an.

   Realizarea Nord Stream 2 a stârnit serioase dezbateri la nivel european. Unele state, cum ar fi Polonia, Ucraina şi alte state foste comuniste, spun că aceasta va duce la o creştere şi mai mare a dependenţei Europei de gazul rusesc. Germania susţine însă că este un demers pe care îl face având în vedere nevoile propriei economii, o poziţie asemănătoare fiind adoptată şi de Austria. Franţa, pe de altă parte, a invocat iniţial nevoia unei schimbări a legislaţiei UE, care să ducă la o creştere a controlului Uniunii asupra importurilor de gaze. Poziţia a fost însă abandonată după negocieri purtate luna trecută între preşedintele francez şi cancelarul german. Argumente contra sunt invocate şi de Statele Unite, adversarul "tradiţional" al Rusiei, dar şi un foarte mare exportator de gaz natural lichefiat.

   În acest context, compania Bulgartransgaz a anunţat la începutui acestei luni că a selectat trei oferte pentru construirea unei conducte de la graniţa cu Turcia până la graniţa cu Serbia. Este vorba de un gazoduct de 484 km, cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi de gaz, al cărui cost s-ar ridica la 1,6 miliarde dolari. Conducta ar urma să fie alimentată cu gaz natural furnizat de Gazprom prin gazoductul Turkish Stream, pe fundul Mării Negre. Potrivit operatorului reţelei de transport de gaze din Bulgaria, în cursă pentru realizarea proiectului sunt trei consorţii. Unul este format din companiile Bonnati (Italia) şi Max Streicher (Germania), plus o firmă inregistrată în Luxemburg. Al doilea este compus din două firme care fac parte din grupul MOL, iar al treilea e format din companiile Arkad Engineering & Construction (Arabia Saudită) şi ABB (Elveția). Deschiderea ofertelor va avea loc la finalul lunii martie, urmând ca apoi, la scurt timp, să fie anunţat şi câştigătorul. Tot săptămâna trecută, Serbia a aprobat construirea pe teritoriul său a conductei care va prelua din Bulgaria gazul furnizat prin Turkish Stream şi care se va întinde până la graniţa cu Ungaria. Gazoductul va fi construit de compania Gastrans, care aparţine South Stream Serbia (cu sediul în Elveţia), deţinută de Gazprom (51%) şi de compania sârbă de stat Srbijagas (49%).

   welinkbusiness: Construirea gazoductului Nord Stream 2 a intrat în faza finală. Peste 70% din conductă a fost amplasată deja pe fundul Mării Baltice. Proiectul care va aduce în Germania încă 55 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc anual urmează să fie încheiat până la sfârşitul acestui an. La rândul lor, Bulgaria şi Serbia au demarat procesul de construire a gazoductului care va prelua 15,75 miliarde de metri cubi de gaz pe an de la Turkish Stream.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest–Est

Referințe:
https://www.rt.com/business/452828-nord-stream-2-construction/
https://www.theguardian.com/business/2019/feb/25/nord-stream-2-russian-gas-pipeline-likely-to-go-ahead-after-eu-deal
https://www.cnbc.com/2019/03/15/us-energy-capital-became-a-battleground-this-week-over-nord-stream-2.html
https://www.dw.com/en/france-set-to-undermine-nord-stream-2-pipeline-deal/a-47414743
https://www.dw.com/en/eu-adopts-french-german-compromise-on-nord-stream-2-pipeline-to-russia/a-47429195
http://www.gazprom.com/projects/nord-stream2/
https://www.reuters.com/article/us-bulgaria-gas/three-groups-bid-to-build-1-6-billion-gas-pipeline-in-bulgaria-idUSKCN1QO1A7
https://www.rt.com/business/453316-serbia-approves-turkish-stream/
https://www.reuters.com/article/bulgaria-gas-turkstream-tmk/russias-tmk-eyes-gas-pipeline-construction-in-bulgaria-idUSL5N20M2B2
https://seenews.com/news/russia-to-suspend-gas-exports-to-see-via-ukraine-in-2020-ambassador-646664Curs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro