welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

FEDERAȚIA RUSĂ – CHINA:

14,16% din acțiunile Rosneft, cumpărate de CEFC China Energy

   22 septembrie 2017

   O parte importantă din Rosneft, gigantul petrolier rus, va fi deținută de o companie chineză. CEFC China Energy va cumpăra peste 14% din acțiunile firmei rusești de la grupul Glencore Plc și de la Fondul Suveran al Qatarului. Valoarea tranzacției este de 9,1 miliarde de dolari. Un anunț în acest sens a fost făcut de către directorul general al Rosneft, Igor Sechin.

   Glencore și Fondul Suveran al Qatarului cumpăraseră aproximativ 19,5% din Rosneft în decembrie 2016, într-o tranzacție catalogată de mulți analiști drept „istorică”. În urma tranzacției anunțate de directorul general al companiei  ruse, CEFC va deține 14,16% din Rosneft, în timp ce Fondul Suveran al Qatarului va rămâne cu 4,7%, iar Glencore va avea doar 0,5%. Statul rus deține 50% din acțiunile Rosneft, prin Rosneftegaz. Alte 19,75% din acțiunile companiei ruse aparțin gigantului petrolier britanic BP. Potrivit specialiștilor, capitalizarea de piață a Rosneft este în momentul de față de 57 de miliarde de dolari.

   Achiziția efectuată de CEFC este cea mai mare investiție făcută vreodată de China în Rusia. Este încă un pas extrem de important pentru compania chineză, care duce de câțiva ani o politică de achiziții foarte susținută. CEFC China Energy este aceeași companie care a preluat în decembrie 2016 societatea KazMunayGaz International, acționar al Rompetrol.

   Tranzacția Rosneft arată interesul deosebit pe care China, cel mai mare importator de petrol din lume, îl are pentru diversificarea surselor de aprovizionare, în încercarea de a satisface necesitățile unei economii în continuă expansiune. Iar una dintre principalele ținte este Rusia, care a devenit cel mai mai mare furnizor de petrol pentru economia chineză, depășind Arabia Saudită. Potrivit datelor oficiale publicate de autoritățile chineze, în primele șapte luni ale acestui an, Rusia a furnizat Chinei, în medie, 1,18 milioane de barili de petrol pe zi. În aceeași perioadă, livrările de petrol ale Arabiei Saudite către China au fost, tot în medie, de 1,05  milioane de barili de petrol pe zi.

   Mai mult, din ianuarie 2018 urmează să intre în funcțiune a doua conductă petrolieră Rusia-China, realizată în cadrul proiectului East Siberia-Pacific Ocean (ESPO). Proiectul derulat de Rosneft și companii chineze prevede livrarea către China în 2018 a 30 de milioane de tone de petrol. Ambițiile Rosneft sunt și mai mari – conducerea gigantului petrolier rus a anunțat că livrările de petrol către China pot fi sporite cu încă 10 milioane de tone în 2018.

   welinkbusiness: 14,16% din acțiunile gigantului petrolier rus Rosneft vor fi preluate de compania chineză CEFC China Energy pentru 9,1 miliarde de dolari. Calculele arată că, după această tranzacție, capitalizarea de piață a Rosneft ajunge la 57 de miliarde de dolari. Achiziția efectuată de CEFC este cea mai mare investiție făcută vreodată de China în Rusia. CEFC China Energy este compania care a preluat în decembrie 2016 societatea KazMunayGaz International, acționar al Rompetrol. Tranzacția intervine în condițiile în care Rusia a devenit cel mai mai mare furnizor de petrol al Chinei, depășind Arabia Saudită.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest–Est

Referințe:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-09-08/china-s-cefc-buys-stake-in-rosneft-from-glencore-and-qatar
https://www.reuters.com/article/china-russia-oil/rpt-russia-set-to-pipe-more-oil-to-china-stepping-up-race-with-saudis-idUSL4N1M24DT
http://www.rigzone.com/news/oil_gas/a/151817/russia_set_to_pipe_more_oil_to_china_stepping_up_race_with_saudis
https://www.reuters.com/article/us-russia-lukoil/russias-lukoil-eyes-decade-of-oil-output-growth-idUSKCN1BV2EY
http://oilprice.com/Energy/Oil-Prices/Russias-Rosneft-Expects-40-Oil-In-2018.html
http://www.businessinsider.com/r-insight-russia-becomes-iraq-kurds-top-funder-quiet-about-independence-vote-2017-9Curs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro