welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA:

Vânzări estimate de 7 milioane de vehicule electrice până în 2025

   9 martie 2018

   Vehiculele integral electrice își fac loc din ce în ce mai mult pe piața auto chineză. După cum notează Business Insider, China se situează, alături de Norvegia și SUA, în topul țărilor cu cel mai mare număr de mașini electrice vândute în 2017. Acest tip de propulsie auto poate fi caracterizat drept viitorul pe termen scurt și mediu al industriei mondiale de profil. Principalul motiv al orientării chinezilor spre autovehicule cu propulsie electrică îl reprezintă poluarea atmosferică foarte severă cu care se confruntă gigantul asiatic.

   O recentă analiză Forbes afirmă că guvernul de la Beijing s-a angajat să se conformeze standardelor internaţionale şi să reducă nivelul poluării atmosferice până în anul 2035. Statisticile arată că poluarea este responsabilă de moartea prematură a unui milion de chinezi anual. În acest context, efortul de reducere a poluării se face simțit și în schimbările de pe piața auto a Chinei. În 2017 au fost înregistrate în China 680 000 de vehicule cu propulsie exclusiv electrică - autoturisme, autobuze şi camioane. Această cifră depășește suma tuturor înmatriculărilor de autovehicule electrice realizate anul trecut, cumulat, în restul țărilor lumii. Producătorii auto chinezi au construit în 2017 peste 200 000 de vehicule electrice. Același articol publicat de Forbes menționează că în prezent există în China mai mult de 214 000 de staţii publice de încărcare a autovehiculelor electrice, cărora li se adaugă alte 232 000 de staţii de încărcare apartinând unor persoane particulare din întreaga țară.

   La rândul său, site-ul Bloomberg remarcă o determinare a Chinei de a deveni “noul Detroit al mașinilor electrice”. Într-un articol publicat recent se menționează că vânzările de maşini electrice în China au cunoscut o adevărată explozie anul trecut, cu peste 500 000 de unități comercializate. Mai mult, afirmă Bloomberg, guvernul chinez se așteaptă la vânzări de 7 milioane de vehicule electrice până în 2025. Orientarea pieței auto chineze spre propulsia electrică este pusă nu doar pe seama puternicei poluări din China, ci este interpretată în aceeași analiză și ca un demers menit să reducă dependența semnificativă a țării de importurile de petrol. Bloomberg mai notează că, deși în prezent este dificil să cumperi mașini electrice chinezești în afara granițelor Chinei, este de aşteptat ca peste doar câţiva ani showroom-urile din întreaga lume să ofere spre vânzare autovehicule cu propulsie electrică fabricate în China.  

   Conform Business Insider, Norvegia s-a situat în 2017 pe locul I în lume ca procent al mașinilor electrice în totalul vânzărilor auto la nivel național, cu peste 36% (58 000 de unități electrice). Pe locul al doilea în același clasament la nivel mondial s-a situat China, cu un procent mult mai mic, de doar 2,3% autoturisme electrice în totalul de mașini comercializate. Dar acest „doar” 2,3% înseamnă nu mai puțin de 579 000 de unități cu propulsie electrică vândute pe piața chineză anul trecut.  

   În același context al expansiunii globale și orientării industriei auto chineze spre propulsia electrică, holdingul Geely din China a cumpărat recent 9,7% din acţiunile grupului Daimler pentru 9 miliarde de euro. Astfel, compania chineză a devenit cel mai mare acţionar al gigantului auto german. Oficialii Geely (care mai deţine, printre altele, mărcile Volvo şi Lotus) au anunţat că vor coopera cu germanii de la Daimler în domeniul maşinilor electrice. La rândul său, Daimler a anunţat recent că a cumpărat 3,93% din acţiunile unei subsidiare a grupului auto chinez BAIC. Scopul: extinderea cooperării cu chinezii în domeniul vehiculelor electrice. Daimler are în vedere să investească 2 miliarde de euro în acest proiect.

   welinkbusiness: China este pe cale să devină cel mai mare "motor" al vânzărilor de maşini electrice. Motivele? Poluarea atmosferică din ce în ce mai severă a Chinei, dar şi dependenţa crescândă a țării de importurile de petrol - o vulnerabilitate pe plan internațional. În 2017, în China au fost vândute 579 000 de autoturisme cu propulsie exclusiv electrică, ceea ce reprezintă  mai mult de jumătate din totalul vânzărilor mondiale pe acest segment auto.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest–Est

Referințe:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-02-27/china-s-drive-to-become-the-detroit-of-electric-cars-quicktake
https://www.forbes.com/sites/salvatorebabones/2018/03/06/china-could-be-the-worlds-first-all-electric-vehicle-ecosystem/#35d14209130f
http://www.businessinsider.com/countries-leading-the-adoption-of-electric-vehicles-chart-2018-3
https://www.agerpres.ro/economic-extern/2018/03/09/daimler-a-achizitionat-o-participatie-de-aproape-4-la-subsidiara-grupului-chinez-baic--69555
https://www.agerpres.ro/economic-extern/2018/02/26/daimler-investeste-doua-miliarde-de-dolari-in-china-pentru-a-produce-modele-electrice-mercedes-benz--61927
https://www.news.ro/economic/grupul-chinez-geely-a-cumparat-o-participatie-de-7-3-miliarde-de-euro-la-daimler-devenind-cel-mai-mare-actionar-al-acestuia-1922410024002018021017911300Curs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro