welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA:

Summitul cooperării cu Europa Centrală și de Est

   3 decembrie 2015

   Unul dintre cele mai importante evenimente ale săptămânii trecute a fost Summitul China - Europa Centrală și de Est, desfășurat în orașul chinez Suzhou. Cu ocazia reuniunii, la care au participat șefi de guvern și oficiali din 16 țări central și est – europene, s-au încheiat contracte economice avantajoase pentru ambele părți. Unul dintre cele mai importante momentele ale summit-ului l-a reprezentat semnarea acordurilor separate între China și Ungaria, respectiv China și Serbia, pentru modernizarea căii ferate dintre Budapesta și Belgrad.

   Potrivit premierului chinez Li Keqiang, acest proiect se va finaliza în următorii doi ani și va reprezenta un impuls pentru relațiile economice între Serbia și Ungaria, întrucât timpul pentru parcurgerea distanței dintre capitalele Budapesta și Belgrad va fi redus la jumătate. Trebuie menționat că decizia modernizării acestei căi ferate și transformarea ei într-una de mare viteză a fost luată la summit-ul China-Europa Centrală și de Est din urmă cu doi ani, de la București.

   Proiectul de investiții, pe o lungime de 166 kilometri, va fi finanțat de China în proporție de 85%, iar restul de 15 procente, adică aproximativ 1,5 miliarde de euro, revin Ungariei și este deja considerat un succes de către oficialii din cele două state europene beneficiare. Când lucrarea va fi finalizată, trenurile vor circula cu 160 de kilometri pe oră între Budapesta și Belgrad. Pentru a-și face o idee despre performanțele înregistrate de tehnicienii chinezi în domeniul transportului feroviar, liderii europeni, printre care s-a numărat și ministrul economiei din România, Costin Borc, au fost invitați la bordul trenului de mare viteză între Suzhou și Shanghai, tren care are o viteză maximă de 486 de kilometri pe oră și care a parcurs distanța de 100 de kilometri în 25 de minute.

   Ministrul economiei de la București a precizat că România este interesată de propunerea premierului chinez Li Keqiang de realizare a unui cadru de afaceri 6+1, la care să participe Beijingul și șase țări din estul Europei, din regiunea Mării Negre și a Mării Adriatice.

   Oficialii europeni prezenți la reuniunea din China au avut ocazia să viziteze și Parcul industrial Suzhou, înființat în 1994, în urma unui acord semnat de către autoritățile de la Beijing și cele din Singapore. Parcul tehnologic se întinde pe o suprafață de 288 de kilometri pătrați, iar aici lucrează peste un milion de oameni.

   welinkbusiness: Pentru Beijing, cooperarea cu statele din estul și centrul Europei reprezintă un pas important către Vechiul Continent și, mai ales, către Europa Occidentală. China vrea sa transforme Europa într-un partener de afaceri important și, în acest context, își oferă serviciile financiare și de construcții. Iar multe dintre statele est-europene, care trec prin momente dificile, au nevoie de sprijinul financiar al Beijingului, așa cum este și cazul Ungariei, care a apelat la un împrumut pe termen lung de la partea chineză pentru realizarea unor proiecte. Mai mult, China se prezintă ca un liant între membrii UE și statele europene necomunitare, prin realizarea de proiecte comune între două astfel de state – a se vedea cazul Ungariei și Serbiei.

   (S.N.)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest - Est

Referințe:
http://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/zxxx_662805/t1318039.shtmlCurs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro