welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA:

Reformă cu disponibilizări pentru relansarea economiei

   3 martie 2016

   Autoritățile de la Beijing intenționează să facă o reformă drastică pentru relansarea economiei. Potrivit  prestigioasei agenții de știri Reuters, care citează surse apropiate conducerii statului chinez, în următorii doi  sau trei ani, din sectorul de stat vor fi concediați până la șase milioane de angajați. Sunt vizate  mai multe sectoare industriale, printre care industria cărbunelui, industria producătoare de oțel,  industriile cimentului și sticlei și industria constructoare de nave.

   Așa cum am menționat, informația a fost oferită Reuters de către surse apropiate conducerii chineze. Mai precis, de către două surse. Potrivit uneia dintre surse, este vorba de cinci milioane de concedieri, conform celeilalte, vor fi șase milioane de  persoane care își vor pierde locul de muncă. 

   Este adevărat, informația nu a fost deocamdată confirmată oficial. Vorbim însă de China. Adică o țară unde știrile se obțin foarte greu. Și mai vorbim de o prestigioasă agenție de presă, care cu siguranță a publicat știrea pe baza unor informații de încredere. Nu este exclus să fie vorba despre un scenariu urmat de multă vreme de numeroase guverne din lumea întreagă: atunci când intenționezi să aplici o măsură nepopulară, o faci să apară mai întâi în presă „pe surse”. Abordările ulterioare față de subiect se pot modela apoi în funcție de reacții.

   Dovada că Beijingul se gândește într-adevăr la concedieri masive este declarația făcută lunea aceasta de către ministrul Resurselor Umane și Asistenței Sociale din China. Yin Weimin a spus că guvernul chinez vrea să concedieze 1,8 milioane angajați din sectorul de stat. Concedierile despre care vorbea  oficialul vizau domeniile extracției de cărbuni și al producerii  oțelului. Guvernul de la Beijing a anunțat deja că vrea să reducă producția de oțel și de cărbune cu 150 de milioane, respectiv 500 de  milioane de tone. Măsura urmează să fie aplicată într-un interval de trei până la cinci ani.

   Însă liderii chinezi au vorbit încă de anul trecut despre restructurarea sectoarelor neviabile ale economiei.  Vizate de restructurări ar fi în primul rând așa-numitele "firme zombi". Adică acele societăți ale căror activitate și profitabilitate au scăzut foarte mult, și care sunt ținute în viață în mod artificial. Mai precis, sunt companii la care personalul a fost redus puternic pentru scăderea costurilor, dar unde a fost păstrat un procent important din personalul de conducere. Și care firme trăiesc pe baza împrumuturilor luate de la bănci, pentru investiții. Către acești agenți economici s-au îndreptat aproximativ jumătate din împrumuturile interne acordate de băncile chineze.

   Aceasta ar fi cea mai amplă restructurare făcută de statul chinez în economie, după cea din perioada 1998 – 2003. În anul 2013, numărul angajaților din companiile de stat era în China de aproximativ 37 de milioane de persoane.  

   welinkbusiness: China intenționează să concedieze șase milioane de angajați de la companiile de stat. Măsura este  menită  să ducă la o relansare a economiei. Sunt vizate mai multe sectoare industriale, printre care industria cărbunelui, industria producătoare de oțel, industria cimentului și sticlei și industria constructoare de nave.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest – Est

Referințe:
http://www.agerpres.ro/economie/2016/02/29/china-ar-urma-sa-concedieze-1-8-milioane-de-angajati-din-industria-otelului-si-a-carbunelui-09-05-51
http://qz.com/627467/china-just-announced-one-of-the-largest-single-layoffs-in-history/
http://www.reuters.com/article/us-china-economy-layoffs-exclusive-idUSKCN0W33DS
http://www.agerpres.ro/economie/2016/03/01/china-intentioneaza-sa-concedieze-sase-milioane-de-angajati-de-la-companiile-de-stat-09-45-54Curs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro