welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA:

Speranțe de creștere pentru economia chineză în Anul Maimuței

   11 februarie 2016

   Anul Nou chinezesc a început în forță pentru economia Chinei. Chiar dacă poate părea ciudat, cea mai mare migrație de populație din epoca modernă - cei aproximativ 600 de milioane de chinezi care au plecat din orașele în care lucrează către locurile natale - nu a influențat negativ economia. Mai mult, Anul Maimuței în tradiția chineză a început sub auspicii economice pozitive, după ce în luna decembrie 2015 s-a înregistrat o ușoară scădere, în special, în industria textilă.

   De asemenea, președintele Xi Jinping s-a folosit de mesajul său de Anul Nou pentru a sublinia necesitatea creșterii eforturilor pentru dezvoltarea economiei în toate regiunile țării și pentru reformarea sistemului economic. Liderul de la Beijing a spus că un factor important al reformelor din economie este spiritul inovator al antreprenorilor, care a intrat într-o nouă fază, considerată deja una normală. Astfel, oficialii chinezi au fost îndemnați să adopte noi concepte de dezvoltare pentru susținerea reformelor structurale.

   Un aspect pozitiv al începutului de an chinezesc este prețul locuințelor, care a cunoscut o ușoară creștere în ianuarie, după ce guvernul de la Beijing a intervenit pentru a încuraja populația din micile orașe să cumpere case. Acesta este un semn bun pentru economia Chinei. Experții imobiliari apreciază că vânzările nu vor fi influențate de ușoara creștere a prețului pe metru pătrat la locuințe și spații comerciale. Shenzen este, în continuare, cel mai scump oraș de pe piața imobiliară chineză, iar pe locul doi se situează metropola Shanghai. Piața imobiliară din China a cunoscut o ușoară scădere pe parcursul anului 2015, însă și-a revenit spectaculos chiar la finele anului trecut, iar începutul lui 2016 indică un trend pozitiv.

   Tot cu ocazia Noului An, Banca Centrală a Chinei a injectat nu mai puțin de 6 miliarde de dolari în piața de capital pentru a răspunde cererii crescute de bani din această perioadă a anului. Potrivit rapoartelor agențiilor financiare internaționale, aceasta este cea mai mare infuzie de capital a Băncii Centrale din China din ultimii trei ani. Decizia are o explicație logică: toate marile fabrici și companii din țară obișnuiesc să plătească salariile și să acorde prime înaintea Anului Nou chinezesc, iar oamenii din toată China cheltuiesc foarte mult pe cadouri.

   Ce ar trebui să știe oamenii de afaceri interesați de China în această perioadă a anului? În primul rând, nu s-au mai primit comenzi cu două săptămâni înainte de Noul An, care de data aceasta a început pe 8 februarie. Apoi, producția industrială este sistată timp de aproape două sau chiar trei săptămâni. Oficial, sărbătoarea durează doar cinci zile, însă majoritatea muncitorilor care s-au deplasat în locurile natale rămân acasă cel puțin două săptămâni. De asemenea, este dificil pentru un om de afaceri străin să intre în contact cu un reprezentant al unei companii chineze în această perioadă. Iar revenirea la normal a întregului flux ia ceva timp.

   welinkbusiness: China are o așteptare specială de la Noul An, care este considerat favorabil în plan economic, aceea a transforma moneda națională, yuanul, în una acceptată în tranzacțiile comerciale internaționale.

   (S.N.)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest – Est

Referințe:
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-02-04/chinese-new-year-in-charts-pollution-spikes-bak-kwa-prices-jump-and-tourists-disappearCurs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro