welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA:

Primul reactor nuclear de tip EPR, pus în funcțiune

   8 iunie 2018

   Primul reactor nuclear de tip EPR din lume a fost pus în funcțiune miercuri, în China. Reactorul Taishan 1 va fi complet funcțional în a doua jumătate a acestui an, urmând ca reactorul Taishan 2 să intre în producție în anul 2019.

   Centrala nucleară de la Taishan este deținută de China General Nuclear Power Corporation (CGNPC) - 70%, restul de 30 de procente revenind companiei Électricité de France - EDF. Costul realizării fazei 1 a proiectului de la Taishan este de 8 miliarde de dolari.

   Centrala atomică de la Taishan va avea așadar două reactoare care folosesc tehnologia Evolutionary Power Reactor (EPR), "a treia generație de tehnologie nucleară". Fiecare grup va produce 1750 MW. 90 MW din producție se vor utiliza pentru funcționarea reactorului, astfel încât cantitatea netă de energie va fi de aproximativ 1650 MW.  Prin comparație, cele mai moderne reactoare aflate în funcțiune în lume produc în prezent maximum 1450 MW. În plus, noua tehnologie permite un consum de combustibil nuclear cu 17% mai redus decât cel înregistrat la actualele centrale nucleare. De asemenea, cantitatea de deșeuri radioactive va fi cu peste 30% mai mică decât cea care rezultă în prezent.

   Reactoarele EPR lucrează, susțin realizatorii tehnologiei, la cele mai înalte standarde de siguranță pentru populație și mediu. Fiecare grup este prevăzut cu patru sisteme de siguranță care pot asigura în orice condiții închiderea sistemului și răcirea miezului reactorului. De asemenea, centrala nucleară este foarte bine protejată în cazul unui bombardament.    

   În China sunt în funcțiune în momentul de față 39 de reactoare nucleare, alte 20 de reactoare sunt în faza de construcție, iar pentru alte reactoare urmează să înceapă lucrările de construcție. Strategia guvernamentală prevede ca până în anul 2020 centralele nucleare din China să producă 58 GW, urmând ca ulterior, după finalizarea lucrărilor la celelalte reactoare, să fie produși suplimentar alți 30 GW de energie.

   Pe de altă parte, Bulgaria vrea să redemareze proiectul construirii unei centrale atomice la Belene, în apropierea graniței cu România (în vecinătatea orașului Turnu Măgurele). Vechiul proiect presupunea instalarea a două reactoare de 1000 MW fiecare, care urmau să fie construite cu tehnologie rusească. La cererea UE și SUA, proiectul a fost abandonat în 2012. Vineri, 8 iunie 2018, parlamentul bulgar a decis, cu 172 voturi „pentru” și 14 „contra”, relansarea proiectului. Până acum, de construirea unei centrale la Belene s-au arătat interesate compania rusă Rosatom, Framatome (firmă deținută de francezii de la EDF și Assystem și de japonezii de la Mitsubishi) și compania chineză China National Nuclear Corporation (CNNC). O altă firmă chineză negociază cu România construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, de 700 MW fiecare. Este vorba de China General Nuclear Power Corporation (CGNPC), care are deja semnat un memorandum cu compania românească Nuclearelectrica.

   welinkbusiness: Primul reactor nuclear de tip EPR (Evolutionary Power Reactor) din lume a fost pus în funcțiune în China. Centrala de la Taishan va avea două reactoare de câte 1650 MW net. În China sunt în funcțiune în prezent 39 de reactoare nucleare și alte 20 de reactoare sunt în construcție. Pe de altă parte, grupul chinez CNNC este interesat de construirea celor două reactoare din proiectul centralei atomice bulgare de la Belene.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest–Est

Referințe:
https://www.businesstimes.com.sg/energy-commodities/world-first-epr-nuclear-reactor-begins-work-in-china
http://www.world-nuclear-news.org/NN-First-criticality-achieved-at-Chinese-EPR-0706184.html
http://www.nationmultimedia.com/detail/breakingnews/30347178
https://www.ft.com/content/bdc31f94-68aa-11e8-b6eb-4acfcfb08c11
http://bnr.bg/en/post/100979738/china-national-nuclear-corporation-confirms-interest-in-bulgaria-s-belene-npp-project
http://bnr.bg/en/post/100980548/mps-decide-to-look-for-options-on-belene-npps-construction
http://www.presstv.com/Detail/2018/06/07/564256/EU-Bulgaria-Nuclear-Power-PlantCurs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro