welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA:

Planuri pentru poziția de lider mondial în robotica industrială

   8 septembrie 2017

   În ultimii ani, autoritățile de la Beijing s-au înscris pe un trend inovator într-un domeniu tehnologic de vârf  - și-au propus ca în termen scurt să devină prima putere a lumii în domeniul roboticii industriale.

   Ilustrative în acest sens sunt și declarațiile lui Jeff Burnstein, președintele Robotic Industries Association (RIA, singura asociație comercială din SUA care reprezintă interesele industriei roboticii). În urmă cu patru ani, Burnstein a participat pentru prima dată la China International Robot Show, târg de profil organizat anual, cu începere din 2010, la Shanghai. La acea vreme, șeful RIA considera că majoritatea roboților prezentați de firmele chineze sunt doar niște copii ale unor roboți deja produși de companiile din SUA. Între timp însă lucrurile s-au schimbat. Același Jeff Burnstein, prezent și la ediția din acest an a China International Robotics Show, în iulie, a afirmat: „China vrea să concureze cu oricine, China vrea să devină un furnizor global de roboți industriali. Asta și face acum - are cea mai mare creștere în producția și utilizarea de roboți. Iar Planul 2025 doar accelerează această tendință.”

   Prin „Planul 2025”, președintele RIA se referă la inițiativa demarată în 2015 de autoritățile de la Beijing și intitulată „Made în China 2025”. Programul prevede o amplă creștere a investițiilor guvernamentale în industriile high-tech, cu scopul de a aduce țara în postura de lider mondial pe aceste domenii. Sunt vizate în special robotica, industria dispozitivelor medicale și cea aeronautică.

   Proiectul „Made în China 2025” include și Robotics Industry Development Plan, care prevede ca, până în anul 2020, China să producă cel puțin 100 000 de roboți industriali anual. Potrivit International Federation of Robots, China a devenit deja numărul 1 în lume în producția de roboți industriali. Pe locurile 2 și 3 se situează Coreea de Sud și Japonia, iar SUA ocupă abia locul al patrulea. Între 2010 și 2015, China a instalat în țară peste 90 000 de roboți industriali. Aceasta reprezintă o treime din totalitatea roboților instalați la nivel mondial în acești 5 ani (pentru comparație, în toate celelalte țări din Asia, inclusiv Japonia și Coreea de Sud, plus SUA și Europa, au fost instalați în perioada 2010-2015 doar 80 000 de roboți industriali în total). Prognoza International Federation of Robots arată că, în 2019, firmele chineze vor vinde 40% din totalul de roboți industriali din lume.

   Este adevărat, gradul de sofisticare și multitasking-ul oferit de roboții industriali sud-coreeni, japonezi și americani îl depășește substanțial deocamdată pe cel al roboților produși în China. În plus, o mare parte din elementele componente sunt produse, ca și în cazul altor industrii, în alte țări. De aceea, autoritățile chineze și-au propus ca, până în 2020, peste 50% din totalul vânzărilor chineze de produse de robotică să fie reprezentat de roboți realizați integral în China, de către companii chineze. În plus, se fac eforturi considerabile pentru creșterea complexității echipamentelor. Un exemplu în acest sens îl constituie achiziția companiei germane Kuka AG (cu subsidiare de cercetare și dezvoltare în SUA) de către firma chineză Midea. Valoarea tranzacției: 4 miliarde de dolari. Germanii de la Kuka AG sunt printre cei mai mari producători de roboți industriali la nivel mondial, în special pentru industria auto.

   welinkbusiness: China este numărul 1 în lume în producția de roboți industriali, potrivit International Federation of Robots. Între 2010 și 2015, China a instalat în țară peste 90.000 de roboți industriali. International Federation of Robots estimează că, în 2019, firmele chineze vor furniza 40% din totalul de astfel de roboți vânduți la nivel global.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest–Est

Referințe:
https://www.cnbc.com/2017/09/06/chinas-blueprint-to-crush-the-us-robotics-industry.html
https://www.researchandmarkets.com/research/l5g4tv/global_industrial
http://www.businesswire.com/news/home/20170908005405/en/Global-Industrial-Robotics-Market-Reach-55-Billion
http://www.zdnet.com/article/china-is-poised-to-dominate-robotics-markets-sooner-than-expected/
https://ifr.org/ifr-press-releases/news/world-robotics-report-2016Curs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro