welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA:

Perspective economice pentru 2016

   21 ianuarie 2016

   China este a doua putere economică a lumii. Anul care tocmai s-a încheiat a adus Chinei un procent de creștere de 6,9%, iar analiștii internaționali sunt de părere că economia chineză va fi în ușor regres în 2016, cu o creștere de „doar” 6,5%. Un regres care poate însă însemna o rampă de lansare pentru anii care vin. În 2015, PIB-ul Chinei a totalizat 10 trilioane de dolari, iar sectorul serviciilor a contribuit majoritar, cu aproape jumătate, la acest volum.

   Una dintre cele mai importante componente ale economiei chineze, piața imobiliară, a cunoscut o revenire ușoară în 2015, după o perioadă de regres, iar acest fapt le dă experților posibilitatea să afirme că întregul sistem economic din China va fi în ușoară creștere în 2016. Conform cifrelor oficiale, unul dintre cele mai importante motoare ale economiei chineze – investițiile imobiliare – a crescut doar cu 1,3% în 2015 față de 2014, aceasta fiind cea mai redusă rată anuală de creștere a domeniului din 2009 până în prezent. Pentru a echilibra situația, guvernul de la Beijing a crescut investițiile în infrastructură și a intervenit în sectorul proprietăților imobiliare, fapt ce a condus la o revitalizare a vânzării de locuințe.

   Potrivit datelor disponibile, un alt factor care poate influența mersul economiei chineze în 2016 este faptul că marile companii din această țară se bazează mai mult pe împrumuturile bancare decât pe piețele de capital pentru finanțările de care au nevoie, iar investitorii reprezintă doar 100 de milioane din cei 1,3 miliarde de locuitori ai Chinei.

   Un alt sector cu o contribuție importantă la creșterea economică este reprezentat de industria auto chineză, care, la fel ca și sectorul imobiliar, dă semne puternice de revenire și, în același timp, generează speranțe pentru investitori. Anul trecut, creșterea vânzărilor în sectorul auto din China a fost de 4,7%, cu 1,7% peste previziunile exprimate anterior de către Asociația Constructorilor de Automobile. Unul dintre cele mai atractive segmente ale industriei auto chineze îl reprezintă vehiculele ecologice. Vânzările pentru acest tip de autoturisme au fost de patru ori mai mari în 2015 comparativ cu 2014, în special datorită subvențiilor guvernamentale și a politicilor ecologice promovate de autoritățile de la Beijing. În acest sens, China vrea să-și dezvolte rapid o rețea de șosele care să permită încărcarea mașinilor electrice, mai ales că obiectivul ambițios al Beijingului este ca, până în 2020, să existe 5 milioane de mașini ecologice în circulație pe șoselele din țară.

   Pentru susținerea creșterii economice în 2016, China a realizat deja o listă cu 45 de state, din Europa de Est și Asia, spre care se vor concentra programele și proiectele de export ale Beijingului, în mai multe domenii, pentru perioada 2016-2020. Programul este unul ambițios, dar realizabil, mai ales că, potrivit fondatorului Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab, China va juca un rol principal în noul val al activităților economice cu valoare adăugată ridicată și în cel al inovațiilor tehnologice. Schwab a subliniat că inteligența artificială, roboții, imprimantele 3D și nanotehnologia vor deveni parte integrantă din cotidianul nostru în viitorul apropiat, iar China a stabilit deja baze puternice pentru dezvoltarea în aceste domenii.

   welinkbusiness: Potrivit experților internaționali, pe termen scurt economia chineză va cunoaște o tranziție de la o formulă orientată spre investiții la una bazată pe consum. Pe termen lung, aceiași analiști anticipează o creștere continuă a consumului în China, fenomen care va susține economia țării în anii viitori.

   (S.N.)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest – Est

Referințe:
http://www.goldmansachs.com/our-thinking/pages/outlook-2016/index.html?videoId=140028

 

Curs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro