welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA:

Cel mai important partener comercial asiatic al României

   24 septembrie 2015

   În ultimii 40 de ani, Republica Populară Chineză a fost unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai României. Potrivit statisticilor oficiale, China este principalul partener de afaceri al țării noastre de pe continentul asiatic și ocupă locul 18 în clasamentul investitorilor străini. Deocamdată, schimburile comerciale sunt net în favoarea Chinei, iar România își propune să diminueze deficitul comercial prin creșterea exporturilor către Beijing, dar și prin atragerea Chinei în proiecte românești de amploare, în domenii cum ar fi energia, infrastructura, agricultura sau turismul. Pe lângă aceste sectoare, oficialii de la București caută o mai bună cooperare cu partenerii chinezi în domeniul sanitar-veterinar, exportul de carne congelată și de animale vii.

   De asemenea, România propune partenerilor chinezi și inițierea unor colaborări în domenii considerate netradiționale, cum ar fi sectorul bancar, industria IT și protecția mediului, acest ultim domeniu fiind unul în care firmele românești pot oferi consultanță părții chineze, știut fiind faptul că Beijingul se confruntă cu grave probleme cauzate de poluare. Pe lângă cooperarea bilaterală, România și China analizează posibilitatea valorificării oportunităților de conlucrare pe terțe piețe, în general în state din Asia.

   De cealaltă parte, interesele economice ale Chinei sunt legate de promovarea propriilor produse pe piețele europene, de identificarea metodelor de a pătrunde în țări cu un ridicat potențial de desfacere a mărfurilor chineze și de implicare în proiecte de anvergură, cum ar fi infrastructura energetică și de transport.

   România exportă în China cupru electrolitic, concentrat și deșeuri de cupru, echipament energetic, între care se numără componente pentru hidrocentrale și termocentrale, maşini-unelte, transformatoare electrice, cherestea și panouri din lemn, materiale și articole plastice, rulmenți, metale comune, deșeuri din fontă, fier sau oțel, produse chimice organice, îngrășăminte, confecții și tricotaje, aparatură optică, vinuri.

   În paralel, importăm din China echipamente de telecomunicații, mașini și utilaje, produse metalurgice și articole din metal, produse chimice organice, articole textile și îmbrăcăminte, încălțăminte, televizoare, aparate de aer condiționat, tehnică de calcul, instrumente și aparate optice, materiale de construcții, jucării.

   Din datele Registrului Comerțului reiese că, la 31 iulie 2015, în România erau înregistrate 11731 societăți comerciale cu participare chineză, valoarea totală a investițiilor chineze în România fiind de 401,9 milioane USD.

   welinkbusiness: China este a doua mare economie a lumii, după Statele Unite, iar în ultimele șase decenii țara s-a transformat dintr-un stat preponderent agricol, într-unul industrial. Schimburile comerciale dintre România și China au crescut de aproape patru ori în ultimii zece ani, de la puțin peste un miliard de dolari, în 2004, la aproape patru miliarde de dolari în 2014.

   (S.N.)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest–Est

Referințe:
http://www.chinaembassy.org.ro/rom/jmwl/Curs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro