welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA:

În plină ofensivă pentru a deveni Numărul 1 în fotbalul mondial

   25 august 2016

   O companie chineză vrea să cumpere un gigant al fotbalului mondial. China Everbright, firmă deținută de statul chinez, a oferit 924 de milioane de euro pentru preluarea clubului britanic FC Liverpool. Proprietarii echipei de pe Anfield Road au declinat deocamdată oferta, dar discuțiile continuă.

   Așa cum puteați citi în această primăvară într-un articol publicat pe welinkbusiness.ro, guvernul de la Beijing a anunțat unul dintre cele mai ambițioase proiecte de dezvoltare a sportului, dar în special a fotbalului. Este vorba de o investiție de miliarde dolari în dezvoltarea jocului cu balonul rotund, gândită pe termen scurt, mediu și lung. Conform planului, în următorii patru ani în China vor exista 20 000 de școli de fotbal și centre de antrenament, iar câte un stadion va trebui să fie construit pentru fiecare 10 000 de locuitori, până în anul 2030. Planul publicat de Federația Chineză de Fotbal prevede ca, tot până în anul 2030, echipa națională masculină de fotbal să devină una dintre cele mai bune din Asia, pentru ca până în anul 2050 China să devină o supraputere mondială în fotbal.   

   Fără îndoială, ideea dezvoltării fotbalului intern aparține președintelui Xi Jinping, un mare fan al acestui sport. Încă din anul 2011, când era doar vicepreședintele Chinei, Xi declara că are trei visuri pentru viitorul fotbalului chinez: calificarea la încă un turneu final al Cupei Mondiale, organizarea unei Cupe Mondiale și câștigarea unei Cupe Mondiale. Până în momentul de față, China a participat la un singur turneu final, în 2002, și se află pe locul 78 în clasamentul FIFA, fiind precedată de țări ca Benin, Burkina Faso sau Trinidad Tobago.

   Până atunci, China a pus în aplicare un plan ambițios de creștere a valorii campionatului intern. Mulți fotbaliști străini au fost aduși în ultimul timp de echipele chineze, dar fenomenul a căpătat amploare în ultimii ani. În prima ligă chineză au ajuns supervedete ca Lavezzi, Ramires, Jackson Martinez, Alex Teixeira, Fredy Guarin sau Demba Ba. În primăvară a existat un interes chiar și pentru aducerea lui Zlatan Ibrahimovic. Presa din Italia anunța că atacantului suedez i s-a oferit un salariu fabulos, de 75 de milioane de euro pe an, bani care ar fi urmat să fie plătiți chiar de către guvernul chinez. Mutarea nu s-a realizat, dar arată interesul susținut pe care îl au chinezii pentru dezvoltarea fotbalului intern.

   Și nu numai. Oferta pentru FC Liverpool este doar un exemplu că oamenii de afaceri chinezi, China cu alte cuvinte, văd în fotbal un excelent mediu investițional. Chinezii au preluat în ultimii ani, total sau parțial, mai multe echipe de fotbal: Aston Villa – 100%, Atletico Madrid – 20%,  Espanyol – 50%, 13% în consorțiul care deține Manchester City, Slavia Praga - 60%, Sochaux – 100%, Granada – 100%, ADO Den Haag – 100%, Nice – 80%, Newcastle Jets - 100%, Wolverhampton Wanderers, West Bromwich Albion. La acestea se adaugă Inter Milano, cu 55%, și AC Milan, în proporție de 100%, în următorii doi ani.

   welinkbusiness: Un consorțiu chinez a oferit recent aproape un miliard de euro pentru a cumpăra un colos al fotbalului mondial, FC Liverpool. Oferta se înscrie într-o amplă campanie a oamenilor de afaceri chinezi de a investi în cluburi de fotbal din Europa. În paralel, creste numărul starurilor care acceptă să vină să joace în campionatul chinez. Ambiția autorităților de la Beijing este ca, până în 2050, China să devină o supraputere mondială în fotbal.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest – Est

Referințe:
http://www.bbc.com/news/world-asia-china-36015657
http://news.sky.com/story/chinese-tycoon-invests-in-european-football-10374563
http://www.bbc.com/news/business-35019718
http://www.forbes.com/sites/ywang/2016/02/04/chinese-billionaires-invest-in-football-is-it-worth-it/#7e12add32181
http://europe.chinadaily.com.cn/world/2016-06/14/content_25713364.htm
http://www.mailmangroup.com/2016/06/are-china-taking-over-european-football/
http://www.independent.co.uk/news/world/asia/chinas-xi-jinping-loves-football-so-much-hes-put-it-on-the-national-curriculum-but-can-he-secure-the-10071110.html
http://ricerca.repubblica.it/repubblica/archivio/repubblica/2016/03/23/ibra-75-milioni-per-andare-in-cina-il-nuovo-calcio-oltre-ogni-follia50.html
http://www.scmp.com/news/china/policies-politics/article/1935166/china-sets-out-grand-plan-become-worlds-soccer
http://blogs.wsj.com/chinarealtime/2016/05/19/realizing-xi-jinpings-soccer-dream/

 

Curs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro