welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA:

Investiții de zeci de miliarde de dolari în Africa și sud-estul Asiei

   7 septembrie 2018

   China pune la dispoziție suma de 60 de miliarde de dolari pentru proiecte dezvoltate în țările din Africa, în următorii trei ani. Anunțul a fost făcut de președintele chinez Xi Jinping cu ocazia Forumului de Cooperare China-Africa (FOCAC). Lucrările forumului au avut loc la începutul acestei săptămâni, la Beijing. Ajuns la a șaptea ediție, evenimentul a reunit în acest an în capitala Chinei liderii a 53 de țări africane.

   Potrivit președintelui chinez, au fost identificate opt sectoare prioritare către care se vor îndrepta banii. 15 miliarde din cele 60 alocate vor fi destinate granturilor și împrumuturilor fără dobândă. Alte 20 de miliarde de dolari vor fi oferite prin intermediul liniilor de credit, iar 10 miliarde de dolari vor fi destinate finanțărilor pentru proiecte de dezvoltare. Pe parcursul următorilor trei ani, 5 miliarde de dolari vor fi alocate pentru importuri ale Chinei din țările africane.

   În completare, Beijingul se angajează să încurajeze companiile chineze să facă investiții de cel puțin 10 miliarde de dolari în Africa în perioada menționată. În plus, China va aloca aproximativ 150 de milioane de dolari pentru ajutoare alimentare în cazuri de urgență și va trimite sute de experți în agricultură pentru a sprijini acest sector în țările africane.

   Prima ediție a Forumului de Cooperare China-Africa a avut loc în anul 2000. În 2006, guvernul chinez aloca pentru dezvoltarea țărilor africane 5 miliarde de dolari. Suma creștea după trei ani, în 2009, la 10 miliarde de dolari, pentru ca în 2012 aceasta să ajungă la 20 miliarde de dolari. În 2015, finanțarea alocată a fost egală cu cea din 2018 - 60 de miliarde de dolari. În perioada 2000 - 2016, potrivit calculelor făcute de experți, China a acordat țărilor din Africa împrumuturi de aproximativ 125 miliarde de dolari.

   Balanța schimburilor comerciale China-Africa a fost de 170 de miliarde de dolari în 2017, ceea ce face din China cel mai mare partener comercial al Africii. Prin comparație, nivelul schimburilor comerciale dintre SUA și țările africane a depășit nu cu mult nivelul de 50 de miliarde de dolari.

   Pe de altă parte, o companie chineză va face o amplă investiție în domeniul turismului din Cambodgia. Tianjin Union Development Group construiește în provincia Koh Kong, din sud-vestul țării, un adevărat "oraș de lux" ("Tourism Vacation Town") întins pe 1200 de hectare. Valoarea investiției făcute de compania chineză este de 1,2 miliarde de dolari. Stațiunea va avea hoteluri de cinci stele, condominiumuri moderne și centre de shopping. Lucrările sunt programate să înceapă anul viitor. Nu este însă singura investiție a companiei chineze în Cambodgia. Un proiect similar, dar în valoare de 3,8 miliarde de dolari, este dezvoltat în aceeași provincie cambodgiană. Dara Sakor Seashore Resort, un al doilea "oraș de lux" din regiune, va dispune și de un port turistic și de mai multe cazinouri. În 2017, companiile chineze au investit în Cambodgia 1,7 miliarde de dolari.

   welinkbusiness: China alocă 60 de miliarde de dolari pentru proiecte dezvoltate în Africa, în următorii trei ani.  Anunțul a fost făcut de președintele chinez Xi Jinping, la Forumul de Cooperare China-Africa (FOCAC). Între 2000 și 2016, China a acordat țărilor din Africa împrumuturi de aproximativ 125 miliarde de dolari. Balanța schimburilor comerciale China-Africa a fost de 170 de miliarde de dolari în 2017, ceea ce face din China cel mai mare partener comercial al Africii.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest–Est

Referințe:
https://edition.cnn.com/2018/09/03/asia/focac-china-africa-development-intl/index.html
https://www.brookings.edu/blog/africa-in-focus/2018/09/05/chinas-2018-financial-commitments-to-africa-adjustment-and-recalibration/
https://www.cnbc.com/2018/09/03/chinas-president-xi-jinping-on-belt-and-road-initiative-in-africa.html
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-09-01/china-s-xi-looks-to-africa-to-counter-criticism-of-aid-efforts
https://www.theguardian.com/world/2018/sep/07/welcome-to-tourism-vacation-town-china-to-build-12bn-holiday-hotspot-in-cambodia
https://www.phnompenhpost.com/business/koh-kong-vacation-town-cost-12bCurs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro