welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA:

Forum mondial pentru combaterea încălzirii globale

   9 iunie 2017

   În China a avut loc în această săptămână un forum mondial dedicat combaterii încălzirii globale. Cu acest prilej, statul american California a semnat cu guvernul de la Beijing un acord privind climatul. Înțelegerea a fost semnată de guvernatorul Californiei, Jerry Brown, și de ministrul chinez pentru știință și tehnologie, Wan Gang. Acordul vizează dezvoltarea tehnologiilor care permit reducerea emisiilor de carbon și promovarea energiilor regenerabile. A fost vizat, de asemenea, sectorul stocării de energie. Guvernatorul Californiei a avut și o întrevedere cu președintele chinez, Xi Jinping. 

   Acordul China – California este deosebit de important în contextul actual. Președintele american Donald Trump a anunțat recent că SUA se va retrage din Acordul de la Paris privind climatul și încălzirea globală. Acordul de la Paris, încheiat în noiembrie 2015, vizează limitarea creșterii temperaturii globale sub pragul de 2 grade Celsius comparativ cu nivelurile din epoca preindustrială. Prevederile acordului au intrat în vigoare în noiembrie 2016. Donald Trump anunțase încă din timpul campaniei sale electorale că va retrage Statele Unite din acord. El a declarat că tratatul este “dăunător pentru economia americană”, deoarece distruge locuri de muncă, și că retragerea va veni în ajutorul industriei americane de petrol și cărbune. SUA este al doilea cel mai mare poluator al planetei, cu 18% din totalul de noxe emise la nivel mondial. În ceea ce privește California, este considerată unul dintre cele mai hotărâte state americane în privința măsurilor antipoluare adoptate, fiind și cel mai puternic dezvoltat din punct de vedere economic.

   China, cel mai mare poluator al planetei, își menține poziția privind lupta cu schimbările climatice.  Autoritățile de la Beijing au lansat un program ambițios în acest sens. La începutul acestui an, China a anunțat că până în 2020 vor fi investite aproximativ 350 de miliarde de dolari în sectorul energiilor regenerabile. La nivel central s-a decis să se renunțe la planificata construire a peste 100 de uzine electrice care folosesc drept combustibil cărbunele. Consumul de cărbune al Chinei a scăzut în 2016, pentru al treilea an consecutiv. Însă nicăieri în lume nu este posibil ca trecerea de energiile nepoluante să se facă brusc. În ultimii ani, chinezii au luat măsuri dure de restructurare a industriei producătoare de oțel și a industriei cărbunelui. În China, cărbunii asigură aproape două treimi din necesarul național de energie. Autoritățile de la Beijing estimează că vârful în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon va fi atins în anul 2030, după care, grație investițiilor făcute în energia regenerabilă, va urma o scădere puternică.

   Ca o exemplificare a modului în care China înțelege să lupte împotriva încălzirii globale, recent a fost inaugurat în provincia Anhui cel mai mare parc plutitor de panouri solare din lume. Instalația, care include 166 000 de panouri solare, generează 40 MW și alimentează în întregime orașul Huainan, aflat în apropiere. Merită menționat și că lacul pe care a fost construit parcul solar plutitor a apărut în urma prăbușirii unei foste exploatări de cărbune.

   welinkbusiness: China rămâne angajată ferm pe calea combaterii încălzirii globale. La Beijing a fost semnat în această săptămână un acord China-California privind climatul. California este statul american cu cea mai puternică dezvoltare economică și „un vârf de lance” în ceea ce privește măsurile luate împotriva poluării. Pe de altă parte, China a anunțat la începutul acestui an că va investi până în 2020 aproximativ 350 de miliarde de dolari în sectorul energiilor regenerabile.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest – Est

Referințe:
http://time.com/4810846/china-energy-climate-change-paris-agreement/
https://www.nytimes.com/2017/06/05/business/energy-environment/china-clean-energy-coal-pollution.html
http://www.cbc.ca/news/technology/california-china-sign-climate-deal-1.4147759
http://www.latimes.com/world/asia/la-fg-china-global-climate-20170606-story.html
http://www.cbc.ca/news/world/trump-paris-agreement-climate-announcement-1.4141647
https://www.ft.com/content/1a1251ea-4a82-11e7-919a-1e14ce4af89b
http://www.reuters.com/article/us-china-usa-climatechange-idUSKBN18X068
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-06-08/china-s-clean-energy-ambition-floats-above-abandoned-coal-mineCurs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro