welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA – EUROPA:

Portul grecesc Pireu, o poartă proprie a Chinei pe Bătrânul Continent

   14 aprilie 2016

   Săptămâna trecută, Grecia a vândut unei companii chineze cel mai mare port al țării, Pireu. Achiziția a fost făcută de Cosco, un grup chinez de transport maritim. Valoarea tranzacției: 368,5 milioane de euro. Actele oficiale au fost semnate de președintele Cosco, Xu Lirong, și de șeful Agenției pentru Privatizare din Grecia, Stergios Pitsiorlas, în prezența premierului elen, Alexis Tsipras.

   Tehnic, contractul prevede că firma chineză va achita suma de 280,5 milioane de euro pentru 51% din acțiunile Portului Pireu. Cosco va achita, pentru încă 16 procente, alte 88 de milioane de euro. Una dintre condițiile acordării celui de al doilea pachet de acțiuni este finalizarea investițiilor obligatorii la care s-a angajat compania din China, investiții care vor ajunge la 350 milioane de euro în următorii ani.

   Achiziția făcută de societatea chineză nu pare a fi la întâmplare, ci o parte a unui plan bine structurat. Încă din anul 2008, Cosco a închiriat pe 30 de ani un terminal al portului Pireu. Tranzacția a fost făcută într-un moment în care criza financiară lovea cu toată puterea în economia mondială. După semnarea contractului, chinezii s-au apucat treptat de investiții. Potrivit presei chineze, au fost cheltuite miliarde de dolari pentru retehnologizarea portului și pentru construirea unor dane care să permită accesul giganticelor nave cargo ale companiei. Ca urmare a acestor modernizări, traficul prin Pireu a crescut de nouă ori în șapte ani, la peste trei milioane de containere descărcate pe an, portul ajungând astfel unul dintre mai mari și mai active din Mediterana. 

   În 2014, Cosco a intrat în cursa pentru achiziționarea a 67% din acțiunile portului Pireu și era foarte aproape de obiectiv, dar noul guvern instalat atunci la Atena a blocat toate privatizările. Cel puțin, iată, până acum.

   Cine este însă Cosco? Deținută majoritar de statul chinez, Cosco, una dintre cele mai importante companii de transport maritim din lume, a devenit și mai puternică la sfârșitul anului trecut. Atunci a fuzionat cu un alt important operator de transport de mărfuri din aceeași țară, China Shipping Group. Compania astfel creată a devenit una dintre cele mai mari din lume în ceea ce privește flota de mineraliere, vase cargo și tancuri petroliere. Cosco deține peste 830 de nave și are aproximativ 180 de mii de angajați.

   Pe de altă parte, Cosco s-a implicat și în privatizarea unuia dintre operatorii importanți de trafic pe calea ferată din Grecia, Trainose. Grupul chinez se află, alături de compania Russian Railways și firma italiană Trenitalia, printre cele trei companii rămase în cursă. Termenul-limită pentru depunerea ofertelor pentru cumpărarea Trainose a fost 21 martie. Pe data de 26 aprilie urmează să fie făcută depunerea ofertelor angajante. Dacă firma Cosco ar reuși să achiziționeze Trainose, și-ar asigura o importantă rută de transport spre Balcani și Europa Centrală pentru mărfurile chineze care vor fi descărcate în portul Pireu. Desprinsă din operatorul național de căi ferate grec, OSE, Trainose nu are o rețea proprie de cale ferată, ci o folosește pe cea a OSE. Compania are aproximativ 2000 de angajați și asigură transport feroviar de persoane și de marfă. 

   welinkbusiness: China își stabilește încă un „cap de pod” economic în Europa: Grecia a vândut unei firme chineze cel mai mare port al țării, Pireu. Cosco va achita 368,5 milioane de euro și se obligă să investească alte sute de milioane în următorii ani. Grupul Cosco, unul dintre cei mai mari transportatori navali din lume, este interesat și de achiziționarea unei importante companii elene de cale ferată, care ar înlesni accesul mărfurilor din China spre Balcani și Europa Centrală, via portul Pireu.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest – Est

Referințe:
http://www.reuters.com/article/greece-china-assets-idUSL6N0P12Z020140620
http://www.reuters.com/article/us-china-shipping-cosco-idUSKCN0VR0AK
http://www.agerpres.ro/economie/2016/04/08/grecia-a-vandut-chinezilor-cel-mai-mare-port-al-tarii-suma-obtinuta-368-5-milioane-de-euro-14-57-47
http://www.agerpres.ro/economie/2016/03/16/gfr-si-watco-nu-mai-sunt-interesate-de-compania-de-cale-ferata-din-grecia-surse--08-45-42
http://www.nationmultimedia.com/opinion/Chinas-BIG-PLANS-for-Greece-30267261.html
http://thediplomat.com/2016/01/can-chinas-new-silk-road-save-the-greek-economy/Curs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro