welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA:

Creștere a exporturilor și importurilor în ianuarie 2018.
Acorduri importante încheiate cu Apple și Samsung.

   29 februarie 2018

   Valoarea exporturilor chineze a crescut în ianuarie 2018 cu 11,1% față de decembrie 2017, depășind prognozele analiștilor. Aceștia estimaseră un nivel de creștere pentru exporturi de aproximativ 9,6%. Însă mai spectaculoasă a fost evoluția importurilor Chinei. În prima lună a acestui an, potrivit datelor publicate de Administrația Vămilor de la Beijing, valoarea importurilor a crescut cu 36,9% față de decembrie anul trecut, cu mult față de estimări, care plasau creșterea la nivelul de 9,8%. Sporul din ianuarie a urmat unei încetiniri înregistrate în ultima lună a lui 2017, când creșterea importurilor fusese de 4,5%. Pentru tot anul trecut, importurile chineze au înregistrat o creștere de aproximativ 16%, cea mai mare valoare înregistrată din anul 2011. Un avans important au înregistrat în 2017 și exporturile - 6,5%, cea mai bună evoluție din 2013.

   Creșterea puternică a importurilor a dus la înregistrarea celui mai mic excedent comercial al Chinei în ultimele 11 luni. Nivelul înregistrat în ianuarie 2018 a fost de 20,34 miliarde de dolari, de la un excedent de 54,69 miliarde de dolari în decembrie 2017. Pentru ianuarie anul acesta, specialiștii estimaseră un surplus al balanței comerciale de 54,1 miliarde de dolari.

   În relația cu SUA, China a înregistrat un excedent comercial de 21,895 miliarde de dolari în ianuarie, în scădere de la 25,55 miliarde în decembrie anul trecut. Însă pentru tot anul 2017, nivelul deficitului comercial al SUA în relația cu China a fost de 275,81 miliarde de dolari. Este un nou record, care depășește valoarea înregistrată în 2015: 260,8 miliarde de dolari.

   Expansiunea accentuată a economiei chineze a mărit și cererea internă de hidrocarburi. Importurile de petrol au atins în ianuarie 2018 un nou record. Au fost importate 9,57 milioane de barili de petrol pe zi (40,64 milioane tone) - mai mult cu 20% față de ianuarie 2017. Astfel s-a depășit nivelul atins în martie 2017, când importurile de petrol ale Chinei au fost de 9,17 milioane de barili pe zi. Un nivel ridicat al importurilor s-a menținut și în cazul gazelor naturale. În ianuarie anul acesta au intrat în China 7,7 milioane de tone de gaz, cu foarte puțin sub nivelul record atins în decembrie 2017 -  7,9 milioane de tone.

   Pe de altă parte, grupul american Apple a semnat un acord cu gigantul chinez în comerțul online Alibaba. Înțelegerea va permite achizițiile făcute prin sistemul Alipay în magazinele Apple din China. Sunt avute în vedere toate cele 41 de puncte de vânzare Apple din China. Americanii sunt angrenați puternic în competiția pentru piața chineză de telefonie mobilă. În 2017, Apple a deținut 9,3% din piața vânzărilor de telefoane mobile în China (locul 5, după companiile autohtone Huawei - 20,4% cotă de piață, Oppo - 18,1%, Vivo și Xiaomi). Doar în ultimul trimestru al lui 2017, Apple a avut în China vânzări de 9,8 miliarde de dolari.

   De asemenea, Comisia Națională pentru Reformă și Dezvoltare din China a semnat un memorandum de cooperare cu coreenii de la Samsung Electronics. Înțelegerea vizează colaborarea în sectoarele realizării de micro-cipuri, al inteligenței artificiale și al producției de semiconductori. Este un acord care se anunță a fi foarte important, dat fiind faptul că firma coreeană este numărul 1 în lume în producția de semiconductori. 

   welinkbusiness: Exporturile chineze a crescut în ianuarie 2018 cu 11,1% față de decembrie 2017, peste prognoze. O creștere spectaculoasă au avut și importurile: +36,9% față de decembrie anul trecut. Importurile de petrol ale Chinei au atins un nou record în ianuarie 2018. Gigantul chinez Alibaba și Comisia Națională pentru Reformă și Dezvoltare a Chinei au semnat acorduri importante de cooperare cu companiile Apple, respectiv Samsung Electronics.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest–Est

Referințe:
https://www.reuters.com/article/us-china-samsung-elec-chips/china-state-planner-samsung-electronics-in-deal-for-chip-cooperation-china-daily-idUSKBN1FQ081
https://www.reuters.com/article/us-china-apple/apple-brings-alibaba-linked-payment-system-into-china-stores-amid-market-push-idUSKBN1FR0FH
https://www.reuters.com/article/us-china-economy-trade/chinas-import-machine-roars-back-to-life-in-january-exports-also-beat-forecasts-idUSKBN1FS0FV
https://www.reuters.com/article/us-china-economy-trade-oil/surging-chinese-energy-demand-draws-record-crude-imports-in-january-near-record-for-gas-idUSKBN1FS0N8
https://www.cnet.com/google-amp/news/apple-teams-alipay-win-over-china/
http://www.zdnet.com/google-amp/article/chinas-smartphone-market-declined-15-7-percent-for-q4-2017-idc/Curs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro