welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA:

Creștere a ponderii energiei regenerabile

   16 august 2019

   În China, ponderea energiei regenerabile în totalul energiei produse este în continuă creștere. Eforturile susținute ale autorităților de la Beijing de a se concentra pe energii nepoluante încep să-și arate roadele. Un studiu publicat recent arată că în China s-a ajuns ca în unele cazuri prețul curentului electric care este produs de panourile fotovoltaice să fie mai mic decât cel al curentului electric livrat prin rețeaua națională de electricitate, chiar și în absența unor subvenții de stat.       

   Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la Institutul Regal de Tehnologie Stockholm, Suedia. Analiza a vizat 344 de entități administrative din întreaga Chină. Au fost luate în calcul costurile și profiturile nete asociate cu construirea și operarea proiectelor de instalații fotovoltaice, în paralel cu stadiul tuturor proiectelor de investiții aflate în derulare, cu sistemele de distribuție și cu prețurile de vânzare a curentului electric. Specialiștii au ajuns la concluzia că, în toate cele 344 de cazuri analizate, prețul energiei produse de panourile solare poate fi, chiar și fără subvenții acordate de stat, mai  mic decât cel al energiei vândute clasic, prin rețeaua națională de distribuție.    

   Cele 344 de entități vizate de studiu sunt de tipul "oraș cu nivel de prefectură". Este vorba de centre urbane dezvoltate economic, cu minimum 250000 de locuitori, cu populație non-rurală, care au în componență mai multe localități. Până în anii ‘80 ai secolului trecut, aceste orașe, în marea lor majoritate, erau numite prefecturi.

   Autoritățile chineze fac eforturi serioase, cu mari investiții, pentru a încuraja dezvoltarea de proiecte menite să asigure producerea de energie regenerabilă - solară, eoliană, hidro și nucleară. Asta pentru că, deși ponderea acestui tip de energie în mixul total a crescut considerabil în ultimii ani, țara este încă dependentă (59%) de energia produsă de centralele pe cărbuni, mari poluatoare. Poluarea este, de altfel, una dintre principalele probleme cu care se confruntă China. Marile zone industriale și marile orașe sunt afectate puternic de particulele toxice din atmosferă. Se estimează că aproximativ un milion de chinezi mor prematur în fiecare an din cauze legate de poluare. China este țara unde se înregistrează cele mai mari emisii de dioxid de carbon din lume.

   În aceste condiții, este lesne de înțeles determinarea cu care Beijingul a trecut la o reformă radicală în ceea ce privește poluarea. În ultimii ani, multe mine au fost închise, a fost redusă activitatea în sectorul siderurgic, unde au fost făcute concedieri masive, a crescut numărul capacităților care folosesc gazul metan, mai puțin poluant, în industrie.  S-a trecut, prin legislație și subvenții de stat, la încurajarea proiectelor care promovează tehnologiile non-poluante.    

   Așa s-a ajuns ca în această țară să fie produse până în momentul de față o treime din centralele eoliene și panourile solare din lume. Investițiile și inovațiile promovate de firmele chineze au condus la reducerea cu 75% a costurilor tehnologiei solare și eoliene la nivel global în ultimii zece ani. Specialiștii au calculat că, în ultimul deceniu, capacitatea instalată pentru producția de energie eoliană a crescut de 22 de ori în China, în timp ce capacitatea instalată pentru producția de energie solară a crescut de aproape 700 de ori.

   welinkbusiness: Energia regenerabilă devine tot mai ușor de produs și mai ieftină în China. Un studiu recent, care a vizat 344 de "orașe cu nivel de prefectură" chineze, a arătat că acestea ar putea plăti mai puțini bani dacă ar apela la energia solară pentru a înlocui alimentarea cu energie achiziționată din rețeaua națională de distribuție a curentului electric.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promoting West-East business links

Referințe:
https://www.nature.com/articles/s41560-019-0441-z  
https://edition.cnn.com/2019/08/15/business/china-solar-electricity-scli-intl/index.htm
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7348953/Solar-electricity-CHEAPER-grid-electricity-China.html  
https://www.independent.co.uk/environment/china-solar-power-grid-electricity-uptake-nature-energy-study-a9055996.html  
https://www.politico.com/story/2019/08/15/climate-china-global-translations-1662345  
https://asia.nikkei.com/Business/Energy/China-storms-past-US-and-Japan-to-take-lead-in-wind-and-solar-power  
https://www.weforum.org/agenda/2019/08/china-air-pollution-blocks-solar-panels-green-energy/
https://insideclimatenews.org/news/14082019/climate-change-china-pollution-smog-soot-jet-stream-global-warming  
https://www.pv-magazine.com/2019/08/15/commercial-solar-at-grid-parity-in-china-but-a-hard-line-is-needed-on-soft-costs/  
https://www.statista.com/topics/2028/environment-in-china/Curs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro