welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA:

Industria prelucrătoare - cea mai mare creștere din ultimii cinci ani

   6 octombrie 2017

   Datele oficiale publicate de Institutul chinez de Statistică la sfârșitul lunii septembrie arată o creștere semnificativă a industriei prelucrătoare. Potrivit documentului prezentat, indicatorul PMI (Purchasing Managers’ Index) a crescut în septembrie cu 52,4 puncte, de la nivelul de 51,7 puncte în luna august. Este cel mai înalt nivel de creștere înregistrat de acest foarte important sector al economiei chineze în ultimii cinci ani, iar septembrie 2017 a fost, totodată, a paisprezecea lună consecutivă de creștere a acestui sector.

   Rezultatul vine pe fondul unei creșteri puternice a cererii, dar și pe cel al creșterii constante a cotației monedei naționale, yuanul (renminbi) în raport cu dolarul. Statisticile au arătat o creștere a câștigurilor fabricilor, favorizate de investițiile guvernamentale în infrastructură, de creșterea sectorului construcțiilor, de creșterea prețului de vânzare la poarta fabricii și de păstrarea unui nivel înalt al exporturilor (chiar și în condițiile în care creșterea yuanului față de dolar a făcut ca valoarea exporturilor să scadă).

   Activitatea economică pozitivă din ultima perioadă a influențat și evoluția PIB-ului. Astfel, experții se așteaptă la o creștere industrială de 6,7% în al treilea trimestru al acestui an, după ce nivelul înregistrat în primele șase luni a fost de 6,9%. Estimările pentru al patrulea trimestru indică un nivel al creșterii PIB-ului Chinei de 6,5%. Această evoluție ar fi oricum peste cea prognozată de guvernul chinez, care a luat în calcul pentru tot anul 2017 o creștere economică de 6,5%.

   O întărire a acestei idei a venit și din partea experților Băncii Mondiale, care și-au modificat prognoza de creștere economică a Chinei de la 6,5 la 6,7% în acest an și de la 6,3 la 6,4% în anul 2018. Aceasta ar însemna o creștere peste cea a zonei din care face parte China, Asia de Est – Pacific, pentru care Banca Mondială prognozează o creștere medie de 6,4% în 2017 și de 6,2% în 2018. O estimare asemănătoare - creștere de la 6,5% la 6,7% pentru 2017 și de la 6,2% la 6,4% în 2018 - a fost făcută pentru China și de către specialiștii Băncii Asiatice pentru Dezvoltare (ADB). 

   Un moment foarte important pentru economia Chinei va avea loc la jumătatea acestei luni, când se vor desfășura lucrările Congresului Partidului Comunist Chinez. Atunci se vor trece în revistă toate realizările și greșelile din ultimii cinci ani. Tot cu ocazia congresului, președintele chinez Xi Jinping va prezenta inițiativele sale pentru următorii cinci ani, cu un accent special pe reformele economice.

   welinkbusiness: Industria prelucrătoare chineză a înregistrat în luna septembrie 2017 cea mai mare creștere din ultimii cinci ani. Este a paisprezecea lună consecutivă de creștere a acestui sector economic. Evoluțiile pozitive ale economiei chineze au făcut ca experții Băncii Mondiale și ai Băncii Asiatice pentru Dezvoltare să-și modifice prognozele de creștere economică pentru China de la 6,5 la 6,7% în acest an.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest–Est

Referințe:
https://www.reuters.com/article/us-china-economy-pmi-official/chinas-factories-grow-at-fastest-pace-in-over-five-years-as-prices-surge-idUSKCN1C5027
http://www.businessinsider.com/chinas-economy-is-firing-on-all-cylinders-ahead-of-the-national-peoples-congress-2017-9
https://www.cnbc.com/2017/10/04/world-bank-raises-2017-2018-east-asia-growth-forecasts-sees-geopolitical-risks.html
http://www.scmp.com/news/china/economy/article/2112868/asian-development-bank-revises-forecast-chinas-economy
http://www.scmp.com/business/global-economy/article/2113062/august-economic-data-shows-how-china-past-its-peak-shortCurs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro