welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA:

Rezultate economice peste așteptări. Continuă negocierile pe comerțul cu SUA.

   11 mai 2018

   Importurile și exporturile Chinei în dolari au avut în luna aprilie o creștere peste așteptări. Datele oficiale publicate anterior indică și o creștere a PIB-ului mai mare decât cea prognozată pentru primul trimestru al lui 2018. Oficialii chinezi și americani continuă negocierile pentru evitarea escaladării diferendului comercial dintre cele mai puternice economii ale lumii.

   În aprilie 2018, importurile chineze exprimate în dolari au înregistrat o creștere de 21,5% față de aceeași perioadă a anului 2017. Este o evoluție semnificativă, peste așteptările experților, care estimau pentru a patra lună a anului curent o creștere de 16% a importurilor. Și exporturile chineze în dolari au crescut peste nivelul prognozat. Avansul acestora înregistrat în aprilie 2018 față de aprilie 2017 a fost de 12,9%, față de 6,3%, cât estimaseră experții.

   Creșterea economică a Chinei în primul trimestru din 2018 a fost de 6,8%, arată datele publicate de autoritățile de la Beijing. Evoluția pozitivă a PIB a fost influențată de puternica augmentare a cererii consumatorilor chinezi. Experții se așteptau pentru primul trimestru la o creștere economică mai mică, de 6,7%. Beijingul are prognozată pentru tot anul 2018 o creștere economică de aproximativ 6,5%. Domeniile care au excelat în T1 2018 au fost construcțiile, industria manufacturieră, serviciile și sectorul hi-tech. Construcțiile și sectorul manufacturier au înregistrat o creștere de 6,3% față de trimestrul I din 2017. Aceste două sectoare economice au contribuit cu 39% la PIB-ul țării în primele 3 luni ale anului în curs (pe primul loc s-a menținut sectorul serviciilor, cu un aport de 57% la PIB și o creștere de 7,5%). În ceea ce privește domeniul hi-tech, avansul în T1 2018 a fost de 29,2% (în scădere față de nivelul de 33,8%, înregistrat în T4 2017).

   Balanța comercială a Chinei în aprilie a fost pozitivă: 28,78 miliarde de dolari (față de 24,7 miliarde de dolari, cât avansaseră analiștii internaționali). O creștere importantă s-a înregistrat și pe relația comercială cu Statele Unite - aprilie s-a încheiat cu un excedent de 22,19 miliarde de dolari pentru China, cu aproximativ 7 miliarde de dolari mai mare decât nivelul atins în luna martie 2018, de 15,43 miliarde de dolari. Astfel, în primele patru luni ale anului, China a înregistrat un surplus în relațiile comerciale cu SUA de 80,4 miliarde de dolari.

   În pofida amenințărilor reciproce privind impunerea de taxe și restricții la export, negocierile comerciale între China și SUA continuă. Secretarul american al comerțului, Wilbur Ross,  a făcut în această săptămână o vizită la Beijing. Potrivit acestuia, partea chineză s-ar fi arătat de acord cu "conceptul de reducere a deficitului comercial SUA-China". Americanii cer o reducere cu 200 de miliarde de dolari a excedentului comercial al Chinei în relația cu Statele Unite în următorii doi ani. Una dintre principalele căi prin care s-ar ajunge la acest rezultat ar fi, în opinia oficialilor americani, creșterea achizițiilor chineze de bunuri fabricate în SUA. Săptămâna viitoare este așteptat la Washington vicepremierul Liu He, cel mai important oficial guvernamental chinez în materie de politici economice. Liu He ar urma să poarte discuții cu responsabilii pe probleme economice ai Casei Albe.

   welinkbusiness: Creșterea economică a Chinei în primul trimestru din 2018 a fost de 6,8%, peste estimările experților. În aprilie s-a înregistrat un avans atât al importurilor, cât și al exporturilor chineze în dolari, din nou la niveluri peste așteptări. Excedentul comercial chinez în relația cu SUA a crescut, iar vicepremierul Chinei pe probleme economice este așteptat la Washington pentru negocieri cu reprezentanți ai Casei Albe.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest–Est

Referințe:
http://www.bbc.com/news/uk-england-43792235
https://www.reuters.com/article/us-china-economy-gdp/strong-china-first-quarter-gdp-growth-supported-by-construction-manufacturing-hi-tech-idUSKBN1HP0DO
https://www.reuters.com/article/us-china-economy-gdp/china-first-quarter-gdp-growth-seen-easing-only-slightly-as-trade-tensions-mount-idUSKBN1HN0TH
https://www.cnbc.com/2018/05/10/wilbur-ross-i-think-china-agreed-to-concept-of-reducing-trade-deficit.html
https://www.wsj.com/articles/china-plans-offer-to-buy-more-from-u-s-1525911483
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-05-10/china-s-zte-ceases-major-operations-after-u-s-trade-banCurs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro