welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA:

Consolidare a relațiilor cu statele din Europa Centrală și de Est

   17 noiembrie 2016

   O nouă etapă în relațiile dintre Beijing și țările central și est - europene a fost inaugurată cu ocazia Summitului 16+1 China-Europa, desfășurat recent la Riga, în Letonia. Reuniunea a dat un impuls proaspăt Noului Drum al Mătăsii trasat de China spre Europa și care promite o dezvoltare a relațiilor economice dintre Asia și estul bătrânului continent. 

   Autoritățile de la Beijing au anunțat înființarea unui fond de investiții de 10 miliarde de euro destinat accelerării relațiilor de afaceri dintre cea de-a doua economie mondială și țările sale partenere din estul și centrul Europei. Semnalul privind intențiile ferme ale Chinei de a crește ritmul de dezvoltare a legăturilor economice cu această regiune europeană a fost dat de către premierul chinez Li Keqiang, care s-a întâlnit cu cei 16 omologi ai săi europeni prezenți la Summit, printre care și premierul român Dacian Cioloș.

   Premierul chinez a subliniat că România și China se bucură de o prietenie tradițională și de un stadiu excelent al dezvoltării relațiilor economice bilaterale. Oficialul chinez a menționat că țara sa dorește să întărească legăturile cu România, pentru a promova proiecte și strategii comune în sectoare importante, cum ar fi energia nucleară și termo, agricultura și turismul. La rândul său, premierul Dacian Cioloș a afirmat că România este interesată de o dezvoltare a cooperării tradiționale cu China și salută proiectele întreprinderilor chineze care doresc să investească în România, în special în domeniul construirii de infrastructură portuară, dar și în alte sectoare, precum cel energetic și cel turistic.

   Șeful guvernului de la Beijing a mai subliniat la reuniunea de la Riga că actualul format de cooperare "16+1" necesită implicarea fiecărei țări participante, iar China și țările central și est-europene ar trebui să creeze sinergii între strategiile lor de dezvoltare. Cât despre fondul de 10 miliarde de euro, premierul țării-gazdă, Letonia, a afirmat că țara sa va contribui la acest proiect, însă nu a dat detalii cu privire la forma și nivelul acestei contribuții. Potrivit presei internaționale, noul fond lansat de China reprezintă un demers valoros pentru stabilirea unor conexiuni pe uscat și pe mare în comerțul cu Europa, conexiuni cunoscute drept „the Belt and Road Initiative”.

   De altfel, surse diplomatice susțin că formatul de cooperare "16+1" a adus deja rezultate palpabile pentru implementarea „Belt and Road Initiative” în Europa, prin conectarea cu strategiile naționale ale statelor din estul Europei. Unele țări, cum ar fi Cehia, au semnat cu China memorandumuri interguvernamentale de înțelegere și promovare economică reciprocă pentru dezvoltarea „Belt and Road Initiative”.

   De asemenea, importurile din ce în ce mai mari ale Chinei pe segmentul produselor agricole provenite de pe piața central și est-europeană au ajutat statele din regiune să se dezvolte economic, în paralel cu diversificarea relațiilor comerciale ale părții chineze. Nu în ultimul rând, trebuie menționat rolul Chinei în dezvoltarea infrastructurii din estul Europei. Cel mai bun exemplu este proiectul căii ferate de mare viteză dintre Ungaria și Serbia, care ajută companiile chineze din domeniu să devină active pe plan internațional și contribuie în același timp  la modernizarea infrastructurii feroviare în estul și centrul continentului european.

   welinkbusiness: Inițiativa de cooperare dintre China și țările Europei Centrale și Est, cunoscută drept „Formatul 16+1", se numără printre cele mai importante proiecte economice chineze ale momentului și a fost lansată în 2012, la Varșovia. În cadrul acesteia, Beijingul s-a angajat să investească peste 10 miliarde de euro în linii de credit și fonduri pentru dezvoltarea legăturilor economice cu statele din spațiul central și est-european.

   (S.N.)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest – Est

Referințe:
http://www.latviachina.eu/en/aktuali/latvia-is-organizing-this-years-161-meeting-of-heads-of-government/72/Curs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro