welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA:

Încă un pas pe „Noul Drum al Mătăsii”, în Cehia

   31 martie 2016

   Președintele chinez Xi Jinping a fost în această săptămână într-o vizită oficială de trei zile în Republica Cehă. Liderul de la Beijing a fost însoțit de o importantă delegație de oameni de afaceri și reprezentanți ai unor companii și instituții financiare din China. Au fost semnate cu acest prilej 30 de acorduri cu companii cehe. Numai în acest an, China va investi în Cehia aproximativ 4 miliarde de euro. China este al treilea partener comercial al Cehiei, valoarea schimburilor bilaterale ridicându-se la 21 de miliarde de dolari.

   „Ofensiva” Chinei pentru realizarea ambițiosului său proiect – Noul Drum al Mătăsii – a mai adăugat în aceste zile o nouă „bornă”: Cehia. Importantele acorduri încheiate la Praga de către delegația chineză au confirmat pașii făcuți în ultimii ani, când companii și grupuri financiare din China au început să investească în această țară central-europeană. Nu lipsite de importanță sunt și demersurile făcute de președintele ceh, Milos Zeman. De la alegerea sa în funcție, în 2013. acesta a promovat strângerea relațiilor cu China. A fost o schimbare majoră de optică în politica liderilor de la Praga, dat fiind că în anii de după 1989, Cehia a dezavuat politica dusă de China în ceea ce privește, de pildă, Tibetul. Ilustrativ pentru dorința Cehiei de a se „împrieteni” cu China, Milos Zeman a luat parte anul trecut la ceremoniile care au avut loc la Beijing, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost singurul lider occidental care a asistat la manifestările de la Beijing.

   Cu ocazia vizitei la Praga a fost semnat un acord prin care compania CEFC China Energy preia 40% din grupul financiar ceho-slovac J&T Finance Group SE (JTFG). Astfel, participația companiei chineze la grupul care activează pe piețele financiare din Cehia și Slovacia se va ridica la nivelul de 50%. Pentru pachetul nou achiziționat, chinezii vor plăti aproximativ o jumătate de miliard de euro. Ulterior, J&T Finance Group și banca Ping An din China vor crea un fond de investiții de 5 miliarde de euro. Respectivul fond este destinat investițiilor în sectoarele financiar, energetic și industrial. În acest an, fondul va fi alimentat cu 500 de milioane de euro, urmând ca restul de 4,5 miliarde de euro să fie investite până în anul 2020.

   Compania energetică cehă CEZ a semnat un acord cu grupul energetic chinez Pinggao, împreună cu care va dezvolta mai multe proiecte în Asia și Europa. Pinggao este o corporație subsidiară a China Electric Power Equipment and Technology Corp. Valoarea exactă a acordului nu a fost dezvăluită, dar conducerea companiei CEZ a anunțat că sunt avute în vedere investiții de zeci de miliarde de coroane cehe (1 euro = 27 de coroane cehe).

   Skoda, constructorul de mașini ceh deținut de grupul german Volkswagen, a semnat un acord cu societatea chineză SAIC Motor Corporation. Acordul prevede investiții de 2 miliarde de euro în 5 ani. Înțelegerea vizează extinderea vânzărilor de autovehicule Skoda pe piața chineză. Constructorul auto ceh, unul dintre cei mai mari exportatori ai țării, a vândut anul trecut peste un milion de autovehicule (prin comparație, Dacia a avut în 2015 un vârf al vânzărilor de 550 de mii de autovehicule). Un alt acord a fost semnat și de constructorul aeronautic Aircraft Industries. Acordul, în valoare de 111 milioane de euro, vizează vânzarea a 20 de avioane ușoare către China.

   La rândul lor, CEFC China Energy Company și Hengfeng Bank vor crea un fond de 1,1 miliarde de euro care va face investiții în societăți industriale din Cehia. Fondul va fi constituit împreună cu societatea slovacă Zeleziarne Podbrezova. Președinția cehă a anunțat că valoarea investițiilor comune până în 2020 se va ridica la aproximativ 11 miliarde de euro.

   welinkbusiness: China pune încă o bornă pe „Noul Drum al Mătăsii”. La Praga au fost semnate în această săptămână acorduri privind investiții chineze în Cehia și investiții cehe în China. Valoarea investițiilor ar urma să fie de 11 miliarde de euro până în 2020. Numai în acest an, China va investi în Cehia 4 miliarde de euro.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest – Est

Referințe:
http://bigstory.ap.org/article/6af5cd427a9e48c8b9d993888fc5ebb6/30-deals-signed-during-chinese-presidents-visit-prague
http://www.automotiveworld.com/news-releases/skoda-strengthens-presence-china/
http://www.iii.co.uk/news-opinion/reuters/news/305802
http://columbustelegram.com/news/world/europe/deals-signed-during-chinese-president-s-visit-to-prague/article_657431e9-d65d-5be4-b1ff-af1ff0943c62.htmlCurs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro