welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA – TURCIA:

Parteneriat pe Noul Drum al Mătăsii spre Europa

   6 august 2015

   Relațiile dintre China și Turcia sunt vechi de secole, dar în ultimele decenii au trecut prin momente dificile. Reapropierea dintre Beijing și Ankara s-a încheiat doar în urmă cu cinci ani, iar de atunci, cele două părți colaborează pentru interesul lor comun: dezvoltarea economică. În opinia experților internaționali, China vede relația de afaceri cu Turcia drept o placă turnantă pentru întărirea prezenței economice și a investițiilor chineze în Europa, mai ales în Europa de Est.

   Dacă prin acordul din 2010, Turcia și China își propuneau ca, până în 2015, volumul afacerilor bilaterale să se ridice la 50 de miliarde de dolari, anul acesta, cu ocazia recentei vizite a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan la Beijing, oficialii turci și cei chinezi au ridicat ștacheta schimburilor economice la 100 de miliarde de dolari.

   Însă probabil cel mai important punct discutat de președintele chinez Xi Jinping și cel turc Recep Erdogan a fost construirea Noului Drum Economic al Mătăsii. Ce este acesta? Pentru prima dată, ideea unui astfel de proiect a fost lansată de către liderul chinez în anul 2013, în timpul unei vizite în Kazahstan. Scopul declarat al oficialilor de la Beijing este de a îmbunătăți cooperarea regională și legăturile între țările din Asia și Europa.

   Planul prevede un sistem de drumuri care trec prin statele Asiei, Europei dar și Africii, prin care Extremul Orient să fie unit din punct de vedere economic cu Occidentul european industrializat. Astfel, China va fi conectată cu Golful Persic, Marea Mediterană și Oceanul Indian.

   În acest context, cooperarea Chinei cu Turcia este foarte importantă, întrucât cele două state colaborează deja cu succes, atât în proiecte bilaterale, cât și în demersuri de afaceri comune în țările Lumii a Treia.

   Conducerea chineză speră să întărească relațiile cu Turcia în diverse domenii, precum energia regenerabilă, comunicațiile și infrastructura, inclusiv construirea de căi ferate, mai ales că specialiștii din China sunt interesați să participe la construirea unei linii de tren Ankara-Istanbul.

   De asemenea, Beijingul dorește o mai mare colaborare cu Turcia în domeniul aviației și cel aerospațial, iar autoritățile din China i-au solicitat președintelui Erdogan să acorde mai mult sprijin investițiilor chineze în țara sa. Potrivit presei, Turcia speră să devină o rampă de lansare spre Europa pentru firmele chineze din domeniile infrastructurii, energiei, comunicațiilor, industriei aviatice, precum și din sectorul financiar.

   welinkbusiness: China dorește să coopereze economic cu Turcia în special pentru realizarea unui proiect prin care Beijingul să fie conectat, printr-un „Nou Drum al Mătăsii”, cu Europa. Parteneriatul dintre China și Turcia, ambele state membre ale G20, este în continuă dezvoltare în ultimii ani și nu se limitează doar la schimburile comerciale bilaterale, ci a căpătat o proiecție strategică internațională, prin care se atrage tot mai mult atenția statelor puternic industrializate din Europa asupra celor doi parteneri.

   (S.N.)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest–Est

Referințe:
http://www.globaltimes.cn/content/934580.shtmlCurs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro