welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA:

Summitul G20, un succes de imagine

   8 septembrie 2016

   Liderii celor mai puternice economii ale lumii s-au reunit timp de două zile în orașul chinez Hangzhou pentru a găsi soluții la cele mai stringente probleme ale economiei globale. A fost un summit mult așteptat și care s-a încheiat cu o declarație comună prin care conducătorii principalelor economii la nivel mondial se angajează să continue reformele și să impulsioneze creșterea economică.

   Comunicatul final al reuniunii prezidate de liderul chinez Xi Jinping a subliniat consensul la care s-a ajuns pentru o viziune pe termen lung asupra economiei globale și angajamentul membrilor G20 de a pune la punct un proiect pentru creștere inovativă. Analiștii politici și economici au remarcat faptul că oficialii de la Beijing au reușit să evite o confruntare publică pe teme economice între liderii G20 invitați în estul Chinei, deși au fost multe subiecte spinoase în discuție.

   Una dintre aceste chestiuni delicate a fost reducerea protecționismului, despre care unii economiști sunt de părere că amenință o creștere economică stabilă. De asemenea, au mai fost remarcate ca posibile probleme care împiedică o dezvoltare globală măsurile anti-comerciale și izolaționismul economic. Presa occidentală subliniază că Beijingul a fost deranjat de unele măsuri protecționiste, cum ar fi decizia Australiei, cu doar câteva săptămâni înaintea summitului, de a bloca un contract de vânzare a celei mai mari rețele energetice a țării unor investitori chinezi pentru suma de 7,6 miliarde de dolari. De asemenea, Marea Britanie a amânat, recent, un contract de investiții al unor oameni de afaceri din China în proiectul unei centrale nucleare, în valoare de 24 de miliarde de dolari. Specialiștii arată că în timp ce Beijingul condamnă protecționismul, de cealaltă parte oamenii de afaceri occidentali se plâng că li se oferă acces limitat pe piața chineză.

   Liderii economici ai lumii au mai făcut apel și la folosirea inovației ca motor al dezvoltării economice, care să reflecte politicile de încurajare a afacerilor și promovarea unui spirit de competiție liberă, condusă de principiile economiei de piață. De asemenea, China a promovat și coordonarea acțiunilor G20 cu Agenda pentru Dezvoltare Sustenabilă 2030 a Națiunilor Unite, dar și cu inițiativa de a susține modernizarea și industrializarea țărilor din Africa și a altor state mai puțin dezvoltate.

   Inițiativele președintelui Xi Jinping lansate în timpul summitului din estul Chinei au avut un ecou puternic în presa internațională și în rândul observatorilor financiari și economici. Astfel, analiștii au remarcat decizia Beijingului de a menține politica de deschidere a colaborării cu alte țări și strategia de continuare a politicii de deschidere spre economia de piață. Discursul final al președintelui chinez a fost calificat de către analiștii economici drept unul aspirațional.

   welinkbusiness: Atenția cercurilor financiare și economice a fost atrasă de strategia statelor din cadrul grupului BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – care au decis la summitul de la Hangzhou să-și îmbunătățească comunicarea și coordonarea în cadrul G20. Astfel, Beijingul a făcut apel la ceilalți membri BRICS pentru promovarea reformelor structurale de guvernare ale Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale, pentru a oferi o șansă în plus economiilor emergente și statelor în curs de dezvoltare.

   (S.N.)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest – Est

Referințe:
https://g20.org/Curs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro