welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA:

Scădere de 94 de miliarde de dolari a rezervelor valutare în luna august

   10 septembrie 2015

   China a făcut la începutul acestei săptămâni un anunț pe care, cu siguranță, nicio țară din lume nu și-ar dori să îl facă: rezervele valutare ale statului chinez au scăzut cu 93,9 miliarde de dolari într-o singură lună, august. Motivul: intervențiile financiare pe care autoritățile chineze le-au făcut pentru calmarea pieței bursiere interne. 

   În august 2015, pe parcursul a cinci ședințe de tranzacționare, acțiunile chineze au cunoscut cel mai puternic declin după 1996. Scăderea bursei s-a produs în ciuda intervențiilor băncii centrale - Banca Poporului din China, PBOC - care a injectat lichidități pe piață. Unii analiști au pus scăderea pieței bursiere pe seama temerilor că vor exista retrageri de capital ale investitorilor străini, speriați de încetinirea creșterii economice a Chinei.

   Însă elementul care realmente a creat panică a fost decizia autorităților de la Beijing de a devaloriza cu aproape 2% cursul de schimb al yuanului. Mulți au vândut atunci monedă chineză, pentru că se temeau că Beijingul ar putea practica și alte devalorizări, din dorința de a stimula exporturile – o monedă națională slabă face ca exporturile unei țări să fie mai profitabile. 

   Ce înseamnă însă pentru China, țara cu cele mai mari rezerve valutare din lume, cheltuirea celor 94 de miliarde de dolari? Înseamnă, în valori absolute, că rezervele valutare ale Beijingului s-au redus de la 3650 miliarde de dolari la aproximativ 3556 miliarde de dolari. Înseamnă, dacă relaționăm, ca o anecdotică, că Beijingul ar putea cheltui câte 94 de miliarde de dolari, lunar, timp de peste trei ani. 

   Însă chinezii vor să convingă investitorii că totul a fost un accident și că în China se poate investi în continuare cu încredere. Săptămâna trecută, guvernatorul băncii centrale a Chinei a dat asigurări că bursele chineze și-au revenit și că piața financiară chineză și-a terminat de făcut corecțiile. Declarațiile lui Zhou Xiaochuan au fost făcute la Ankara, la summitul G20, în fața miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor de bănci centrale participanți la eveniment.  

   În această săptămână, miercuri, a venit rândul premierului chinez să lanseze mesaje încurajatoare, la  Forumul Economic Mondial din Dalian (China). Li Keqiang a spus că „guvernul a luat măsuri de prevenire a riscurilor pe piața financiară”. Keqiang a precizat și că autorităţile chineze nu urmăresc să majoreze exporturile prin deprecierea yuanului și că nu vor să ducă un “război valutar” cu nimeni.

   Spre sfârșitul acestei luni va veni rândul președintelui chinez să încerce să îi convingă pe oamenii de afaceri, de data aceasta americani:  Xi Jinping face prima sa vizită oficială în Statele Unite. Înainte de întâlnirea cu omologul său american, liderul chinez va fi prezent, în Seattle, la US - China Internet Industry Forum: va fi o întâlnire la care vor participa, atât din partea chineză, cât și cea americană, cele mai importante companii din domeniu (precum Baidu, Alibaba, Apple, Facebook, IBM, Google sau Uber). Este de așteptat să fie făcuți pași mari cu prilejul acestei vizite: China speră ca americanii să le ușureze accesul, cvasi-blocat de ani de zile, pe piața americană, în timp ce companiile americane speră să încheie înțelegeri care să le deschidă și mai mult atât de ofertanta piață din China. 

   welinkbusiness: Banca Națională a Chinei a fost nevoită să cheltuie aproape 94 de miliarde de dolari în luna august pentru ținerea sub control a pieței bursiere interne. Suma este foarte mare, dar nu trebuie uitat că țara cu cele mai mari rezerve valutare din lume este chiar China – care a mai rămas cu „doar” 3556 miliarde de dolari.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest–Est

Referințe:
http://simpaticomimetic/2015/09/10/world/asia/in-china-a-forceful-crackdown-in-response-to-stock-market-crisis.html?_r=0
http://www.nytimes.com/2015/09/09/science/china-flexes-tech-muscles-before-state-visit-with-meeting-of-industry-giants.html
http://www.reuters.com/article/2015/09/09/us-markets-global-china-idUSKCN0R91BT20150909
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/0f825e12-56cf-11e5-a28b-50226830d644.html#axzz3lGikq5un
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-09-04/g-20-dodges-devaluation-dispute-as-china-preaches-yuan-stability
http://www.forbes.com/sites/valleyvoices/2015/09/08/dont-underestimate-chinas-economy/
http://www.nytimes.com/2015/09/08/business/china-renminbi-yuan-foreign-reserves.htmlCurs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro