CHINA – SUA:
Negocieri pentru evitarea escaladării diferendului comercial
25 ianuarie 2019
China va demara o importantă rundă de negocieri cu SUA pentru a pune capăt, sau a atenua măcar, diferendul comercial dintre cele două superputeri economice. O importantă delegație chineză va sosi săptămâna viitoare la Washington pentru discuții cu reprezentanți de top ai administrației americane. Analiștii cred că acesta poate fi un pas important pentru ajungerea la un consens care ar fi benefic nu numai celor două state, dar și economiei mondiale.
Prima echipă de negociatori chinezi, condusă de doi tehnocrați - vice-ministrul pentru comerț Wang Shouwen și vice-ministrul de finanţe Liao Min - ar urma să sosească în Statele Unite luni 28 ianuarie. Grosul delegației oficiale chineze, condus de vicepremierul Liu He, urmează să întreprindă vizita în capitala SUA în zilele de 30 și 31 ianuarie.
Potrivit înțelegerii încheiate între președinții chinez și american, Xi Jinping și Donald Trump, la întâlnirea pe care au avut-o în Argentina la începutul lui decembrie 2018, data până la care trebuie încheiat un acord care să evite escaladarea conflictului comercial dintre cele două țări este 1 martie 2019. Dacă acest acord nu va fi încheiat, SUA ar urma să crească taxele vamale de la 10% la 25% pentru mărfuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari. Deja Washingtonul a decis să suprataxeze până acum produse chinezești în valoare de aproximativ 250 miliarde de dolari. La rândul său, Beijingul a decis să crească taxele pentru o serie de produse americane în valoare de zeci de miliarde de dolari și a avertizat că va suprataxa suplimentar, în replică, o altă serie de importuri din SUA. "Răcirea" relațiilor economice bilaterale a condus deja, potrivit unui raport, la o scădere a investițiilor chineze directe în SUA la doar 4,8 miliarde de dolari în 2018, de la 29 de miliarde de dolari în 2017 și 46 de miliarde de dolari în 2016.
Una dintre victimele diferendului comercial sino-american pare a fi gigantul în tehnologia mobilă și IT Huawei. Compania chineză, cu afaceri globale, este acuzată de mai mulți ani de către Statele Unite că ar furniza informații obținute despre clienți străini serviciilor secrete chineze. În consecință, SUA au luat o serie de măsuri menite să îngrădească accesul Huawei pe piața americană. Mai mult, americanii fac presiuni și asupra altor state să renunțe la contractele cu grupul chinez. Cel mai notoriu exemplu este cel al Canadei, care intenționează să implementeze în țară, în colaborare cu Huawei, tehnologia mobilă 5G. La începutul lunii decembrie 2018, la solicitarea Washingtonului, autoritățile de la Ottawa au reținut-o pe aeroportul din Vancouver pe Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei și nimeni alta decât fiica fondatorului companiei chineze. Statele Unite cer extrădarea acesteia pentru presupusa încălcare a embargoului impus Iranului. În Polonia, un aliat fidel al SUA, un angajat Huawei a fost reținut, fiind suspectat de spionaj în favoarea statului chinez. Australia a anunțat la jumătatea anului trecut că va restricționa Huawei și o altă mare companie chineză, ZTE, de la furnizarea de tehnologie 5G, aparent din motive de securitate. Măsuri asemănătoare au anunțat sau intenționează să aplice și Noua Zeelandă, Japonia ori Norvegia.
Chiar și în aceste condiții, Huawei nu pare să se resimtă în urma acestor măsuri. Grupul chinez a anunțat că în 2018 a avut un record de vânzări - peste 200 milioane de terminale mobile inteligente (o creștere de peste 30% față de anul 2017). Asta a făcut ca Huawei să depășească Apple și să devină al doilea cel mai mare vânzător de telefoane mobile din lume, după sud-coreenii de la Samsung. Vânzările companiei chineze au înregistrat anul trecut nivelul-record de 52 de miliarde de dolari.
welinkbusiness: Săptămâna viitoare va avea loc la Washington o importantă rundă de negocieri comerciale între China și SUA. Miza discuțiilor o reprezintă atenuarea diferendului comercial dintre cele două țări. Delegația oficială chineză va fi condusă de vicepremierul Liu He.
(Iulian Marcus)
welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest–Est
Referințe:
https://www.scmp.com/economy/china-economy/article/2183720/china-us-less-belligerent-more-cordial-delegation-heads
https://www.aljazeera.com/news/2019/01/beijing-china-mutually-indispensable-190123155252365.html
https://www.scmp.com/news/china/diplomacy/article/2183555/washington-and-beijing-miles-and-miles-trade-resolution-says-us
https://www.reuters.com/article/us-economy-davos-breakingviews/breakingviews-china-outlook-from-davos-goes-a-little-off-piste-idUSKCN1PJ0AJ
https://ewn.co.za/2019/01/22/at-davos-china-slowdown-is-no-disaster
https://www.washingtonpost.com/world/2019/01/25/lesson-davos-china-has-arrived/?utm_term=.34b75a5a4dd2
https://www.cnbc.com/2019/01/23/huawei-china-could-completely-cut-off-investment-into-silicon-valley.html
https://www.latimes.com/business/technology/la-fi-tn-huawei-phones-20181226-story.html
https://www.thestar.com.my/business/business-news/2019/01/24/huawei-unveils-its-first-5g-base-station-chipset/
https://www.nst.com.my/world/2019/01/449859/chinas-huawei-fires-employee-arrested-poland
https://news.abs-cbn.com/business/01/10/19/norway-considering-whether-to-exclude-chinas-huawei-from-building-5g-network
https://www.cnbc.com/2019/01/15/chinese-foreign-direct-investment-to-the-us-falls-in-2018-data.html
https://www.cnbc.com/2019/01/21/china-2018-gdp-china-reports-economic-growth-for-fourth-quarter-year.html
https://www.washingtonpost.com/world/2019/01/12/list-countries-with-espionage-fears-about-chinas-huawei-is-growing-fast/?noredirect=on&utm_term=.7df8da781260
@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro