welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA – SUA:

Boeing vinde Chinei 300 de avioane pentru 38 de miliarde de dolari

   1 octombrie 2015

   Grupul american Boeing vinde Chinei 300 de avioane de pasageri. Prețul total al tranzacției – 38 de miliarde de dolari. Cumpărătorii sunt ICBC Financial Leasing Co., China Aviation Supplies Holding Company și China Development Bank Leasing.

   Președintele chinez, Xi Jinping, a făcut săptămâna trecută o vizită în Statele Unite, cu prilejul participării la Adunarea Generală a ONU. A fost prima sa vizită pe pământ american în calitate de președinte. Liderul de la Beijing a mai fost în Statele Unite anterior - el a fost în 1993 la Tacoma, Washington, ca membru al administrației chineze.

   În contextul în care, în marja aceluiași eveniment de la ONU, au fost prezenți Papa Francisc (prima vizită în SUA) și Vladimir Putin (prima vizită în 10 ani, dar într-un context extrem de tensionat), atenția presei s-a îndreptat în special spre aceștia și spre mesajele conținute de discursul lor. Însă din punct de vedere economic, cea mai mare greutate a avut-o vizita președintelui chinez. Înainte de a merge la Washington și New York, liderul chinez, însoțit de un grup de proeminenți oameni de afaceri conaționali (de la Alibaba, Sina Weibo, Renren etc.), s-a întâlnit la Seattle cu mulți dintre cei mai importanți lideri de companii din SUA, în special cu cei din industria hi-tech (Amazon, Facebook, Apple etc.).

   A doua zi după întâlnire, a apărut un anunț: grupul american Boeing va vinde în China nu mai puțin de 300 de aeronave de pasageri. Prețul total al tranzacției – 38 de miliarde de dolari. Cumpărători: ICBC Financial Leasing Co (aparținând Industrial and Commercial Bank of China, cea mai mare bancă din lume din punctul de vedere al activelor deținute și cu 430000 de angajați), China Aviation Supplies Holding Company și China Development Bank Leasing. Adică trei companii, toate deținute sau controlate de statul chinez. E cea mai mare comandă primită de Boeing din partea Beijingului. Și asta nu a fost tot: compania americană a primit permisiunea să deschidă și o fabrică în China. Aceasta va fi prima fabrică de avioane pe care Boeing o va construi în afara Statelor Unite.

   Potrivit analiștilor, mișcarea făcută de China este, la prima vedere, un „dar” făcut americanilor, cu prilejul vizitei lui Xi Jinping. Boeing este foarte importantă pentru Statele Unite, atât din punct de vedere comercial, dar mai ales din cel al imaginii. Ori, deschiderea pieței chineze este mai mult decât bine-venită. Asta în condițiile în care principalul, chiar singurul mare concurent pe piața mondială, concernul european Airbus, are o fabrică în China, la Tianjin, încă din anul 2008 (și extinsă în 2014). Același Airbus care a deschis, chiar în septembrie 2015, o a doua fabrică din afara Europei. În Alabama, SUA.

   Aceeași analiști în domeniu opinează că mișcarea Beijingului, de a invita cei mai mari doi producători de aeronave civile din lume să facă afaceri în China, are o explicație extrem de logică: a „speria” o companie cu principalul concurent este una dintre cele mai eficiente metode de a obține prețuri bune.

   Iar Beijingul are de ce să încerce să obțină prețuri scăzute. În ultimii doi ani, în China au fost deschise 30 de rute aeriene noi, însumând peste 5600 de kilometri. Specialiștii în domeniu estimează că, în anii următori, rata de creștere a transportului de pasageri în China va avansa cu 6,6% în fiecare an. Iar rata anuală de creștere a transporturilor de mărfuri va fi de 7%. De altfel, Boeing a inclus în strategia sa vânzarea a 6330 de avioane în China în următorii 20 de ani. Prețul total de vânzare: 950 de miliarde de dolari.

   welinkbusiness: Grupul american Boeing vinde Chinei 300 de avioane de pasageri. Prețul total al tranzacției – 38 de miliarde de dolari. Înțelegerea a fost făcută cu ocazia recentei vizite în SUA a președintelui chinez Xi Jinping. Boeing intenționează să vândă în China 6330 de avioane în următoarele două decenii.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest-Est

Referințe:
http://kuow.org/post/doing-business-china-means-risky-game-us-companies
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/china/11888387/Why-is-Chinese-president-Xi-Jinping-shaking-hands-with-Mark-Zuckerberg.html
http://www.forbes.com/sites/liyanchen/2015/09/24/the-2-5-trillion-photo-chinas-president-xi-jinping-meets-with-heads-of-apple-amazon-and-more/
http://www.usatoday.com/story/news/2015/09/23/china-buy-300-boeing-planes/72681578/
http://www.airbus.com/presscentre/pressreleases/press-release-detail/detail/china-aviation-supplies-holding-company-signs-a-gta-for-45-a330-family-aircraft-and-an-mou-for-30-aircraft/
http://www.usatoday.com/story/news/2015/09/23/china-buy-300-boeing-planes/72681578/Curs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro