welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA – FEDERAȚIA RUSĂ:

Fond de investiții de 10 miliarde de dolari

   7 iulie 2017

   Președinții chinez și rus au anunțat crearea unui fond de 10 miliarde de dolari, destinat investițiilor comune. Fondul are ca scop dezvoltarea unor proiecte în Rusia, în principal în cadrul ambițioasei inițiative chineze „One Belt, One Road”. Fondul de investiții este denominat în moneda chineză, Renminbi (CNY). În paralel, banca rusă  Vneshekonombank (VEB) va primi un împrumut  de 1 miliard de dolari de la chinezi, pe o perioadă de 15 ani.

   Acordurile au fost semnate la începutul acestei săptămâni, la Moscova, cu ocazia vizitei președintelui chinez, Xi Jinping. Cu acest prilej au fost parafate peste 20 de acorduri de colaborare în mai multe domenii, precum energia, sănătatea, domeniul aerospațial. A fost vizată și dezvoltarea coridoarelor internaționale de transport Primorye-1 și Primorye-2. S-a încheiat o înțelegere de colaborare și pentru domeniul agriculturii. De altfel, China este una dintre piețele importante pentru produsele agricole rusești. Exportul a crescut în 2016 cu 17%, până la 1,6 miliarde de dolari. Per total, schimburile comerciale China – Rusia au cunoscut și ele un avans de 4% anul trecut, ajungând la 66 de miliarde de dolari. Și în primele patru luni ale acestui an a fost înregistrat un progres, schimburile comerciale bilaterale fiind de aproximativ 25 de miliarde de dolari.

   Fondul de investiții va fi creat de către Banca pentru Dezvoltare a Chinei (CDB) împreună cu Fondul Rus pentru Investiții Directe (RFPI). Suma care va fi pusă la dispoziția fondului este de 68 de miliarde de Renminbi (CNY), cum este numit oficial yuanul chinez. Paritatea este de 6,8 CNY pentru 1 USD.

   Miliardul de dolari primit ca împrumut de banca rusă VEB va fi folosit pentru investițiile în domeniul energiei, industriei și transporturilor. Este prevăzută și dezvoltarea proiectelor derulate la frontiera comună, în Siberia și estul îndepărtat al Rusiei. 

   Aceasta a fost a șasea vizită a președintelui chinez în Federația Rusă de la învestirea sa în funcție și a treia întâlnire Xi-Putin din acest an. Poate nu întâmplător, vizita a avut loc înaintea importantului Summit G20, desfășurat în această săptămână la Hamburg, în Germania. Într-un interviu acordat presei ruse înainte de plecarea din China, Xi Jinping a declarat că relațiile dintre China și Rusia sunt „cele mai bune din istorie”. După întâlnirea cu Vladimir Putin, președintele chinez a declarat, referindu-se la lucrările G20, că Beijingul și Moscova își vor intensifica „coordonarea” în cadrul grupului.     

   welinkbusiness: China și Rusia înființează un fond de 10 miliarde de dolari, destinat investițiilor comune. Fondul are scopul de a dezvolta proiecte în Rusia, în principal în cadrul inițiativei „One Belt, One Road”, și este denominat în moneda chineză, Renminbi (CNY). În plus, banca rusă Vneshekonombank (VEB) va primi un împrumut de 1 miliard de dolari de la chinezi, pe o perioadă de 15 ani. Bani sunt destinați finanțării investițiilor în domeniul energiei, industriei și transporturilor.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest–Est

Referințe:
https://www.ft.com/content/323f8254-60d2-11e7-8814-0ac7eb84e5f1
http://money.cnn.com/2017/07/06/news/economy/russia-china-investment-deal-sanctions/index.html
http://www.intellinews.com/russia-and-china-to-build-cooperation-with-11bn-in-new-development-funds-124770/
http://www.mediafax.ro/externe/presedintele-chinei-relatiile-cu-rusia-sunt-cele-mai-bune-din-istorie-16551991Curs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro