welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA:

Reformă prin fuziune pentru marile companii din domeniul petrolier

   19 februarie 2015

   China ia în considerare o reformă radicală a întreprinderilor din domeniul petrolier. Mai exact, liderii de la Beijing se gândesc să fuzioneze patru dintre cele mai mari companii naționale în domeniu.

   Potrivit The Wall Street Journal, la cererea conducerii centrale chineze, economiștii de vârf ai țării întocmesc un studiu de fezabilitate privind oportunitatea fuzionării a patru giganți de stat din domeniul petrolier. Este vizată, pe de o parte, fuziunea dintre CNPC (China National Petroleum Corporation) și principalul său rival pe piața internă, Sinopec (China Petrochemical Corporation). O a doua fuziune care ar fi avută în vedere este cea dintre China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) și Sinochem Group.

   Scopul urmărit? Eficiență sporită, într-o perioadă de scădere dramatică a prețului petrolului. De la un vârf de 107 dolari pe baril, atins în iunie 2014, prețul a căzut și se învârte de luni bune în jurul valorii de 50 de dolari pe baril. Iar semne că prețul ar putea urca sunt aproape inexistente. Mai mult, există chiar și posibilitatea să continue scăderea. Într-o analiză Bloomberg, unul dintre editorialiștii prestigioasei publicații avertizează: “Pregătiți-vă pentru un preț de 10 dolari pe baril!”. Pare o exagerare, poate și este, dar analiza comentatorului Bloomberg arată cu argumente că sunt șanse ca prețul să poată scădea sensibil sub 50, poate chiar 40 de dolari pe baril.

   Revenind la China, după opinia unor analiști, măsura de obliga patru giganți interni în domeniu să fuzioneze este greșită, întrucât astfel s-ar îngrădi libera inițiativă și concurența. Însă potrivit celor de la Wall Street Journal, aceasta este gândirea președintelui chinez, Xi Jinping, într-un context economic internațional nu foarte favorabil și în perspectiva, spun unele voci - somități în domeniu - unei apropiate noi crize economice globale. 

   Intrat în cel de al treilea an de mandat, președintele Xi Jinping ia o serie de măsuri economice, deoarece China a înregistrat anul trecut o creștere economică de “doar” 7,4% -  cea mai mică în ultimii 24 de ani. Iar prognoza oficialilor Băncii Chinei pentru 2015 nu este deloc îmbucurătoare: o creștere cuprinsă între 6,9% și 7,1%.

   Ideea unor mega-fuziuni nu ar fi o premieră în istoria recentă a Chinei. În  toamna lui 2014, conducerea chineză a anunțat intenția de unifica China Northern Railcar Corporation și China Southern Railcar Corporation, două dintre cele mai mari companii din domeniul feroviar. Aceste firme, spun specialiștii, ajunseseră să concureze una împotriva celeilalte pe piața internațională, scăzând constant prețurile pentru a câștiga contracte.

   Visul unui oficial chinez, citat de Wall Street Journal: China să aibă o companie petrolieră mai mare decât gigantul Exxon Mobil. Deocamdată pare doar un vis: în 2013, PetroChina, entitatea listată la bursă a CNPC, a avut 550000 de angajați în întreaga lume și venituri de 361 de miliarde de dolari, în timp ce, de cealaltă parte, Exxon Mobil a obținut venituri de peste 420 de miliarde de dolari, cu numai 80000 de angajați.

   welinkbusiness: Într-o perioadă complicată pentru economie la nivel global, China intenționează să-și eficientizeze companiile de top din domeniul petrolier. Pentru început, punându-le să fuzioneze. 

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest – Est

Referințe:
http://www.wsj.com/articles/china-considering-mergers-among-its-big-state-oil-companies-1424176242
http://www.bloombergview.com/articles/2015-02-16/oil-prices-likely-to-fall-as-supplies-rise-demand-falls
http://www.reuters.com/article/2015/02/17/us-china-economy-idUSKBN0LL0CB20150217Curs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro