welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA – PAKISTAN:

Acord de 46 miliarde de dolari, pe „Noul Drum Economic al Mătăsii”

23 aprilie 2015

   China și Pakistanul au semnat luni, 20 aprilie, un foarte important acord de cooperare bilaterală. Acordul prevede investiții chineze de 46 miliarde de dolari în infrastructura pakistaneză. Cea mai mare parte a investițiilor – peste 37 de miliarde de dolari -  se va îndrepta spre sectorul energetic, foarte slab dezvoltat în Pakistan, unde în unele zone penele de curent sunt zilnice și durează chiar și până la 15-16 ore. Potrivit ministrului pakistanez al energiei, 28 de miliarde de dolari sunt disponibile pentru proiecte care pot fi începute imediat.

   Acesta încă unul dintre pașii importanți din punct de vedere investițional, cred analiștii, pe calea realizării ambițiosului proiect al Beijingului, „Noul Drum Economic al Mătăsii”. Acest proiect vizează conectarea Asiei de Sud și Vest de Europa, printr-o rețea complexă de căi ferate, autostrăzi, conducte de gaz și de petrol, rețele de energie electrică și magistrale de date. Aceeași conexiune Asia-Europa va fi realizată și printr-o rețea de transporturi maritime. 

   Recent, China și Kazahstanul au semnat un alt acord-gigant, în valoare de 23 de miliarde de dolari. Înțelegerea vizează în total 33 de convenții care cuprind mai multe domenii. Nu este deloc întâmplător: Kazahstanul este una dintre țările prin care va trece „Noul Drum al Mătăsii”.

   Autoritățile chineze au anunțat deja că sunt dispuse să acorde finanțare tuturor statelor care vor să intre în proiect. Potrivit oficialilor chinezi, peste 50 de țări și-au declarat până acum intenția de a lua parte la acest demers. 

   În luna martie 2015, „Noul Drum al Mătăsii" a primit statutul de „prioritate de top" din partea Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din China. Inițiativa proiectului îi aparține președintelui chinez Xi Jinping.

   „Noul Drum Economic al Mătăsii” - Cronologie:

   Conceptul de „Drum Economic al Mătăsii” a fost lansat oficial în septembrie 2013, cu prilejul vizitei președintelui Xi Jinping în Kazahstan. A fost pentru prima dată când liderul chinez a făcut publică viziunea sa strategică.

   Octombrie 2013. Președintele Xi Jinping vorbește despre strângerea relațiilor dintre China și țările ASEAN în privința colaborării economice. Într-o cuvântare susținută în parlamentul indonezian, liderul chinez propune și lansarea Băncii Asiatice pentru Investiții în Infrastructură (AIIB) cu scopul de a asigura finanțarea proiectelor.

   Noiembrie 2013. Cea de-a treia Sesiune Plenară a celui de-al optsprezecelea Comitet Central al Partidului Comunist Chinez face un apel la accelerarea interconectării infrastructurii naționale cu țările vecine și a construcției „Drumului Economic al Mătăsii”.

   Februarie 2014. Xi Jinping și omologul său rus, Vladimir Putin, anunță că au ajuns la un consens privind construcția “Noului Drum Economic a Mătăsii”.

   Mai 2014. Este terminată prima fază a construirii terminalului din portul chinez Lianyungang. Terminalul, construit împreună de China și Kazahstan, va fi o platformă de export a bunurilor și mărfurilor din țările Asiei Centrale.

   Octombrie 2014. Se semnează memorandumul de înțelegere privind înființarea Băncii Asiatice pentru Investiții în Infrastructură (AIIB). Semnatare sunt 21 de țări: Bangladesh, Brunei, Cambodgia, China, India, Kazahstan, Kuwait, Laos, Malaysia, Mongolia, Myanmar, Nepal, Oman, Pakistan, Filipine, Qatar, Singapore, Sri Lanka, Thailanda, Uzbekistan și Vietnam.

   Noiembrie 2014. Președintele chinez Xi Jinping anunță o contribuție de 40 de miliarde de dolari a țării sale la „Noul Drum Economic al Mătăsii”.

   Decembrie 2014. Thailanda și China semnează un important acord pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare.

   Ianuarie 2015. Numărul membrilor fondatori ai Băncii Asiatice pentru Investiții în Infrastructură crește. Noua Zeelandă, Maldive, Arabia Saudită și Tadjikistan se alătură AIIB. Banca ar urma să fie funcțională până la sfârşitul lui 2015.

   welinkbusiness: Inițiativa președintelui chinez Xi Jinping, „Noul Drum Economic al Mătăsii”, prinde tot mai mult contur. Beijingul și Islamabadul au semnat un acord de 46 miliarde de dolari pentru investiții în infrastructura pakistaneză.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest – Est

Referințe:
http://news.xinhuanet.com/english/china/2015-02/05/c_133972101.htm
http://america.aljazeera.com/articles/2015/4/20/china-invests-in-pakistan-for-new-silk-road.html
http://business.asiaone.com/news/silk-road-fund-makes-first-investment
http://www.npr.org/blogs/thetwo-way/2015/04/21/401263470/in-pakistan-visit-chinas-president-announces-45b-in-investment
http://www.xinhuanet.com/world/newsilkway/index.htmCurs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro