welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA – KAZAHSTAN:

Chinezii de la CEFC preiau pachetul majoritar al KMGI, fostul Rompetrol Group

   5 mai 2016

   La sfârșitul săptămânii trecute a fost semnat acordul prin care China Energy Company Limited (CEFC) preia pachetul majoritar de acțiuni al companiei KMGI (KazMunayGaz International). Compania din China va deține 51% din acțiuni, iar kazahii de la KMG vor rămâne cu 49%. Valoarea pachetului majoritar achiziționat de CEFC este de 680 de milioane de dolari. Conform înțelegerii, „guvernarea” societății mixte ar urma să fie făcută pe principul parității. Prin acest acord, grupul chinez se angajează să investească în afacere peste 3 miliarde de dolari într-un interval de 5 ani. Data estimată pentru finalizarea înțelegerii este octombrie 2016.

   Grupul CEFC este una dintre cele mai mari 10 companii private din China, cu venituri de 35 de miliarde de dolari în 2014. Cea mai mare parte a veniturilor, peste 60%, provin din exploatarea petrolului și a gazelor naturale. Alte 25 de procente vin din servicii financiare. Grupul mai are activități în transporturi, management hotelier, servicii de depozitare, dezvoltare imobiliară, logistică.

   Datele publicate de cele două companii arată că acordul prevede și „o integrare a resurselor pentru o explorare comună a piețelor internaționale de petrol și gaze” și “investiții strategice în sectorul energetic prin KMGI”. De asemenea, vor fi puse bazele unui “fond de investiții și dezvoltare în energie”, iar mai multe benzinării vor fi achiziționate în toată lumea. Compania kazahă se angajează să primească ajutorul guvernului de la Astana; în plus, compania-mamă, KazMunayGaz, se obligă să furnizeze „cel puțin 125 milioane de tone de țiței către KMGI în următorii 15 ani după achiziție".

   Acesta este al doilea pas, cel decisiv, făcut de compania chineză CEFC pentru preluarea KMGI. Primul a fost făcut, așa cum ați putut afla de la welinkbusiness.ro, încă de anul trecut. KazMunayGas a vândut chinezilor 51% din afacerea Dyneff din Franța. Dyneff este o companie achiziționată de fostul Rompetrol în 2006. Preluarea companiei din Franța are toate șansele să fie foarte profitabilă pentru noii investitori. Cifra de afaceri a distribuitorului francez de carburanți Dyneff era în 2014 de 2,3 miliarde de euro. Compania deține o rețea de 100 de benzinării în Franța și în nordul Spaniei, precum și importante capacități de stocare de hidrocarburi. Din 2015, Dyneff are autorizație pentru livrarea de gaze pe teritoriul Franței. 

   În România, China Energy Company Limited devine acționarul majoritar al celei mai mari rafinării din țară. Petromidia are o capacitate de rafinare de peste 5 milioane de tone de petrol pe an și capabilități petrochimice. Numai în anul 2015, Rompetrol Rafinare a livrat în România peste 1,5 milioane de tone de carburanți. Exporturile de carburanți au însumat aproape 2 milioane de tone. De asemenea, sunt preluate rafinăria Vega și peste 740 de benzinării, 230 de stații distribuție GPL auto, 9000 de puncte de distribuție a buteliilor și 3 stații de îmbuteliere GPL. În total, KMGI deține 1100 de puncte de distribuție a carburanților în șase țări.

   welinkbusiness: Compania KazMunayGaz International a fost preluată de grupul China Energy Company Limited – CEFC. Chinezii vor deține 51% din acțiuni, kazahii de la KGM - 49%. CEFC a plătit pentru pachetul majoritar al KMG International suma de 680 de milioane de dolari. Chinezii se angajează să investească în afacere peste 3 miliarde de dolari în următorii 5 ani. Grupul CEFC este una dintre cele mai mari 10 companii private din China.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest – Est

Referințe:
http://www.agerpres.ro/economie/2016/05/03/chinezii-de-la-cefc-vor-plati-680-milioane-dolari-pentru-51-din-actiunile-fostului-rompetrol-group-16-53-14
http://www.economica.net/chinezii-au-cumparat-grupul-rompetrol_118946.html#n
http://www.capital.ro/chinezii-au-cumparat-rompetrol.html
http://www.wsj.com/articles/china-investment-in-u-s-economy-set-for-record-but-political-concerns-grow-1460422802
http://en.cefc.co/category/zzjgCurs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro