welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA:

Interese investiționale în Europa de Est

   19 martie 2015

   China este din ce în ce mai interesată să investească în statele din Estul Europei, atât în cele membre ale Uniunii Europene, cum este România, dar și cele din afara Uniunii – Serbia, de exemplu. Oamenii de afaceri și oficialii chinezi sunt interesați să investească în domenii diverse, de la energie la infrastructură.

   În România, un punct special de interes constă în investițiile în sectorul atomo-electric, după ce în 2012 autoritățile chineze și-au exprimat disponibilitatea de implicare în repornirea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala de la Cernavodă. Fapt confirmat și la începutul acestei luni de către ministrul român al energiei, Andrei Gerea, care a spus că oficialii chinezi revin în România pentru negocieri pe marginea respectivelor reactoare.

   Proiectele studiului de fezabilitate pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă au fost estimate, anul trecut, la o valoare de 6,4 miliarde de euro, iar investitorul selectat pentru dezvoltarea acestor instalații a fost General Nuclear Power Corporation din China.

   Unitățile nucleare care vor fi construite de către chinezi sunt o variantă îmbunătățită a Candu6, proiectul canadian inițial,  dar nu vor semăna cu reactoarele canadiene pentru că lucrările la aceste două reactoare au început deja și sunt complete în proporție de 53, respectiv 30 la sută. Potrivit proiectelor, autoritățile de la București se așteaptă ca și lucrările la reactorul 5 să se încheie până în anul 2020.

   Dezvoltarea puternică a economiei chineze își pune amprenta și pe investițiile în străinătate, așa cum remarcă analiștii occidentali. Iar una dintre prioritățile oficialilor de la Beijing este Uniunea Europeană, cu toate că birocrația comunitară pune încă mari piedici în realizarea investițiilor directe. Până la finele anului trecut, China investise 54 de miliarde de dolari în acțiunile companiilor europene, devenind al cincilea mare investitor în bătrânul continent.

   Pe lângă aceasta, Beijingul a devenit foarte activ în domeniul achizițiilor de active și al cumpărării de proprietăți. Trendul de a investi în Europa a devenit tot mai accentuat în a doua jumătate a anului trecut, iar în noiembrie 2014, președintele Xi Jinping anunța că investițiile externe chineze vor atinge valoarea de 1,25 trilioane de dolari în următorii zece ani.

   În această sumă este inclusă și investiția de 40 de miliarde de dolari în Noul Drum al Mătăsii, care va lega Beijingul de Marea Mediterană. Până în prezent, destinațiile preferate ale investițiilor chineze au fost Germania, Franța sau Marea Britanie, însă oportunitățile din energie și infrastructură oferite de alte state din sudul și estul continentului i-au determinat pe chinezi să își reorienteze strategia. Până la finele lui 2014, China a investit aproape 6 miliarde de euro în Italia, sumă care reprezintă aproximativ 7% din totalul investițiilor chineze în Europa. Și asta după ce, în iunie anul trecut, Grecia și China au ajuns la un acord pentru construcția de nave în valoare de 2 miliarde de euro.

   Iar în decembrie anul trecut, la Belgrad, premierul chinez Li Keqiang a  promis tot mai multe investiții în proiectele de infrastructură pe mare și uscat între statele est-europene și China. De altfel, în acea lună, China, Ungaria, Serbia și Macedonia au semnat un acord pentru construirea unei linii de tren expres pe ruta Budapesta-Belgrad-Skopje-Atena-Pireu.

   welinkbusiness: China era, la finalul lui 2014, al cincilea mare investitor în Europa. În următorii ani este de așteptat o creștere a volumului de investiții chineze, cu precădere în țările est-europene, membre UE sau din afara spațiului comunitar.

   (S.N.)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest – EstCurs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro