welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA – GERMANIA:

Vizită a Angelei Merkel la Beijing, pe fondul supraproducției de oțel chinezesc

   16 iunie 2016

   Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a efectuat o vizită de trei zile în China. Principala temă a discuțiilor a fost pericolul unei invazii a livrărilor de oțel chinezesc către Europa, fapt care ar afecta puternic producătorii siderurgici europeni. În paralel, au fost semnate mai  multe acorduri de cooperare între companii chineze și companii germane sau europene cu participare germană. 

   Pe piața din China există o supraproducție de oțel, greu vandabilă la intern pe fondul scăderii cu care se confruntă economia chineză de mai multe luni. În consecință, producătorii chinezi de oțel s-au orientat spre alte piețe, în principal spre cea europeană, pe care încearcă, și reușesc de multe ori, să vândă cantități semnificative. China este sursa a aproximativ jumătate din oțelul produs în lume. Supraproducția de oțel a companiilor chineze, potrivit specialiștilor, este de aproximativ 350 de milioane de tone. Această cantitate este de două ori mai mare decât cantitatea de oțel produsă anual în întreaga Uniune Europeană. Potrivit Reuters, în luna mai 2016 producția zilnică a urcat cu 1,7%, la 2,27 de milioane de tone, comparativ cu mai 2015.

   Grupul G7 – cele mai industrializate șapte țări din lume - a criticat recent Beijingul pentru că nu își scade producția de oțel. China se angajase anterior să facă acest lucru. Guvernul chinez a anunțat în februarie ca va face disponibilizări masive în industria extragerii cărbunelui și în cea producătoare de oțel. Astfel, 1,8 milioane de persoane, adică aproape 15 % din totalul celor care lucrează în cele două domenii, urmau să fie concediați. Pentru disponibilizări și pentru rentabilizarea acestor sectoare industriale au fost alocate peste 15 miliarde de dolari.

   Însă această a noua vizită a Angelei Merkel în China a mai avut și o altă componentă economică. Doamna Merkel a venit însoțită de o importantă delegație de oameni de afaceri germani. Printre aceștia s-au numărat președinți și directorii generali ai Siemens AG, Thyssenkrupp AG, ALBA Group, CLAAS KgaA.

   Luni, 13 iunie, a fost semnat contractul prin care Airbus Helicopters, cel mai mare producător mondial de elicoptere comerciale, în care și Germania este parte, va deschide o linie de asamblare în China. Totodată, s-a perfectat vânzarea, pentru 700 de milioane de euro, a 100 de elicoptere H135 unui consorțiu chinez. Valoarea totală a acordului încheiat de Airbus este de peste 1 miliard de euro. Oficialii Airbus estimează că în China cererea de elicoptere va fi de 3000 - 5000 de unități în următorii 20 de ani.

   A fost semnat și contractul prin care compania chineză Three Gorges achiziționează parcul eolian german Meerwind. Potrivit Reuters, valoare tranzacției depășește 1,5 miliarde de euro. Meerwind asigură energia electrică pentru 360 de mii de locuințe.

   Compania Daimler AG și partenerul său chinez BAIC Motor au stabilit să facă o investiție comună de peste 600 milioane de dolari pentru a extinde producția de motoare fabricate în China.

   Pe agenda discuțiilor s-a aflat și intenția chinezilor de la Midea de preluare a producătorului german de roboți Kuka. Tranzacția ar putea fi perfectată, spun experții, pentru suma de 4,5 miliarde de euro.

   welinkbusiness: Cancelarul Germaniei a vizitat pentru a noua oară China. Pe agenda discuțiilor s-a aflat în principal problema livrărilor de oțel ieftin din China către Europa. Vânzările de oțel chinezesc la prețuri inferioare pieței comunitare riscă să afecteze puternic producătorii europeni în domeniu. Cu ocazia vizitei Angelei Merkel au fost semnate și mai multe acorduri între companii chineze și germane sau cu participare germană.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest – Est

Referințe:
http://www.reuters.com/article/china-germany-steel-idUSL8N1961TT
http://www.reuters.com/article/us-airbus-china-orders-idUSKCN0YZ0M0
http://www.reuters.com/article/us-blackstone-group-wind-farm-china-thre-idUSKCN0YZ1DC
http://english.cctv.com/2016/06/15/ARTIqeYOqG1kIzFrCuxSA1xw160615.shtml
http://thediplomat.com/2016/06/merkels-visit-to-china-a-balancing-act/
http://www.dw.com/en/opinion-germany-and-china-united-or-alone/a-19329397
http://www.agerpres.ro/economie/2016/06/13/china-pentru-a-doua-oara-in-acest-an-productia-de-otel-depaseste-nivelul-de-70-de-milioane-de-tone-10-39-06
http://www.agerpres.ro/economie/2016/06/09/un-ministru-german-vrea-bariere-in-calea-preluarii-companiilor-europene-de-catre-investitori-care-nu-sunt-din-europa-14-23-49

 

Curs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro