welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA – GERMANIA:

Angela Merkel, pe Drumul Mătăsii

   5 noiembrie 2015

   Cancelarul german Angela Merkel s-a aflat de curând în China, aceasta fiind cea de-a opta vizită la Beijing a șefei guvernului de la Berlin, de la venirea ei la putere, în 2005. Angela Merkel a mers la Beijing cu un mesaj extrem de simplu și de clar: Germania are încredere în dezvoltarea economiei chineze, a doua economie a lumii. Și asta pentru că Germania încearcă să-și mențină ritmul de creștere economică prin sprijinul Chinei și să depășească unele crize apărute în industria germană.

   Nu întâmplător, din delegația de oameni de afaceri care au făcut deplasarea cu Angela Merkel a făcut parte și noul director general al grupului Volkswagen. Iar asaltul cancelarului de la Berlin nu este nici el întâmplător, pentru că Germania are cea mai mare balanță comercială cu China dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Și această poziție fruntașă se datorează interesului crescut al chinezilor pentru mașinile germane și industrie.

   Vizita doamnei Merkel a avut loc între alte două evenimente importante, cu impact economic: vizita președintelui chinez la Londra și cea a președintelui francez la Beijing. Iar pentru a cimenta relația privilegiată dintre Berlin și Beijing, Angela Merkel și oficialii chinezi au încheiat un contract care prevede cumpărarea de către China a 130 de aeronave fabricate de către gigantul european Airbus.

   Un pas interesant făcut de Doamna de Fier a Germaniei a fost aluzia că nu ar avea nimic împotriva acordării statutului de economie de piață Chinei, statut care ar deschide larg ușa firmelor chineze pe piața comunitară și le-ar complica foarte mult viața firmelor europene în fața competiției din Asia. Însă, Merkel a făcut și o nuanțare: Beijingul mai are de lucru până să atingă acest nivel.

   O decizie în acest sens va fi stabilită anul viitor de către Organizația Mondială a Comerțului și Uniunea Europeană. Unul dintre cei mai mari adversari ai acestei idei este însă alianța industrială Aegis Europe, compusă din 30 de federații europene din domeniul oțelului, ceramicii și al altor industrii, care consideră că prin intrarea companiilor chineze în Europa, la prețuri mai mici, se va ajunge la falimentarea afacerilor de pe bătrânul continent.

   De altfel, Aegis estimează că deficitul comercial al Uniunii Europene în relația cu China va atinge cifra record de 180 de miliarde de euro numai pentru anul 2015, în condițiile în care Bruxelles-ul a impus interdicție asupra a importului a 50 de produse chinezești, printre care biciclete, panouri solare sau oțel. O cifră care însă nu pare să descurajeze Berlinul: anul trecut, cifra de afaceri dintre cele două state a atins 178 de miliarde de dolari, adică aproape 30% din volumul schimburilor comerciale China-Uniunea Europeană.

   welinkbusiness: Recenta vizită la Beijing a cancelarului Angela Merkel, însoțită de o delegație de importanți oameni de afaceri germani, arată că Germania dorește să-și mențină ritmul de creștere economică și prin amplificarea prezenței pe piața chineză.

   (S.N.)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest-Est

Referințe:
http://www.dw.com/ro/comentariu-ur%C5%9Fi-panda-%C5%9Fi-salve-de-salut/a-18816977Curs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro