welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA – REPUBLICA  GEORGIA:

Compania chineză CEFC cumpără Zona Industrială Liberă Poti

   27 ianuarie 2017

   Autoritățile din Georgia și grupul chinez CEFC (China Energy Company Limited) au semnat, la jumătatea lunii ianuarie, un important memorandum de cooperare. Potrivit acordului, CEFC va achiziţiona 75% din acțiunile Zonei Industriale Libere din oraşul-port Poti, aflat la Marea Neagră. Compania chineză va face investiţii şi în infrastructura portuară din Poti. Acordul încheiat se înscrie, potrivit părţilor semnatare, în strategia de realizare a „Noului Drum al Mătăsii”.

   Compania CEFC, cu sediul la Shanghai, a avut venituri de 35 de miliarde de dolari în 2014. Este vorba despre una dintre cele mai mari 10 companii private din China. Cea mai mare participaţie din companie este deţinută de Shanghai Energy Fund Investment Limited. În 2014, compania a realizat venituri în principal din petrol şi gaze - 60% şi servicii financiare – 25%. Din 2013, CEFC este listată în Topul Fortune Global 500.

   Acordul va asigura companiei chineze ieşirea la Marea Neagră. Este un element deosebit de important, întrucât CEFC deţine deja rafinăria Petromidia din România. La jumătatea lunii decembrie 2016, compania kazahă KazMunayGas, proprietarul Rompetrol, a anunțat încheierea unui acord cu CEFC. Potrivit înţelegerii, chinezii cumpără 51% din acțiunile KazMunayGas International, care deţine la rândul său Rompetrol Group. Suma totală care trebuie plătită pentru această achiziţie este de 680 de milioane dolari. O parte din aceşti bani au fost plătită deja, urmând ca restul sumei să fie achitată după clarificarea situaţiei juridice a Rompetrol, care face obiectul unei anchete a justiţiei din România.

   Achiziţia KazMunayGas Internațional permite grupului CEFC accesul la o rafinărie care poate procesa anual 5 milioane de barili de petrol. De asemenea, CEFC va deţine aproximativ 1000 de staţii de alimentare cu carburanţi în România, Franţa, Spania și Bulgaria. Acordul privind preluarea KazMunayGas International prevede creşterea capacităţii de rafinare la Petromidia la 10 milioane de tone de petrol anual, ceea ce ar transforma-o într-una dintre cele mai rafinării de la Marea Neagră. De asemenea, există planuri pentru construirea a 200 de noi benzinării și a unei centrale de cogenerare la Năvodari.

   Mai mult, acordul dintre Georgia şi China privind achiziţia Zonei Industriale Libere din portul Poti se înscrie într-un cadru mai larg de colaborare. În octombrie 2016, cele două ţări au semnat un memorandum privind Acordul de Liber Schimb Georgia - China. Documentul prevede, printre altele, că mărfurile georgiene – vin, ape minerale, produse agricole – vor putea fi exportate în China în condiţii preferenţiale, fără taxe vamale. Acest acord de liber schimb bilateral ar urma să intre în vigoare de facto la mijlocul lui 2017. Potrivit autorităţilor de la Tbilsi, Georgia va fi prima ţară din regiune care va beneficia de regim vamal special în relaţia comercială cu China.        

   welinkbusiness: Grupul chinez China Energy Company Limited – CEFC – cumpără 75% din acțiunile Zonei Industriale Libere din oraşul-port georgian Poti, aflat la Marea Neagră. Potrivit acordului încheiat, chinezii vor face investiţii și în portul Poti. Acordul asigură companiei chineze, care din decembrie 2016 deţine KazMunayGas International, proprietara Rompetrol Group, ieşirea la Marea Neagră.    

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest – Est

Referințe:
http://www.messenger.com.ge/issues/3795_january_6_2017/3795_tea1.html
http://www.messenger.com.ge/issues/3803_january_18_2017/3803_gvanca1.html
http://georgiatoday.ge/news/5618/Georgia-and-China-to-Enhance-Cooperation
http://agenda.ge/news/73252/eng
http://finance.yahoo.com/news/cefc-china-private-enterprise-giant-130000970.html
http://www.rigzone.com/news/oil_gas/a/148037/chinas_cefc_agrees_with_kazakh_state_oil_unit_on_stake_transferCurs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro