CHINA – G7:
Italia, primul membru G7 inclus în "Noul Drum al Mătăsii"
29 martie 2019
China și Italia au semnat săptămâna trecută acordul de cooperare în cadrul "Noului Drum al Mătăsii". Evenimentul a avut loc la Roma, cu ocazia unei vizite de două zile efectuate de către președintele chinez, Xi Jinping. Italia a devenit astfel prima țară din grupul celor mai dezvoltate șapte economii ale lumii care se alătură proiectului chinez.
Între cele două țări au fost semnate cu acest prilej 29 memorandumuri de cooperare în diferite sectoare. Oficial, nu a fost anunțată valoarea acordurilor. Informațiile publicate de presa internațională și de cea italiană vorbesc însă de înțelegeri în valoare de minimum 2,5 miliarde de euro, ajungându-se să fie avansate și valori între 5 și 7 miliarde de euro. Mai mult, unele publicații susțin că valoarea finală a acordurilor care vor fi încheiate ar putea atinge, în anumite condiții, 20 miliarde de euro. Memorandumurile semnate de oficialii chinezi și italieni vizează mai multe domenii - agricultura, industria cărnii și a produselor din carne, industria oțelului, sectorul gazelor naturale, sectorul bancar, construcția de sateliți, media, cultură, sport etc.
A fost semnat și un important acord care permite accesul firmelor chineze (în fapt, compania China Communications Construction) la două porturi "strategice" ale Italiei, Genova și Triest. Dacă în primul caz vorbim despre cel mai mare port al țării și unul dintre cele mai mari din Mediterana, foarte dezvoltat și care asigură acces rapid spre vestul Europei, în cazul celui de al doilea situația este diferită. Triest are un mare potențial de dezvoltare și ar putea deveni o poartă de intrare a produselor chineze, dar și de plecare a mărfurilor europene către și din țări ca Austria, Ungaria, Serbia, Slovenia, Cehia sau Slovacia. Sunt țări considerate ca foarte promițătoare din punct de vedere comercial de către companiile chineze.
Intrarea Italiei (cum spuneam, membră, alături de SUA, Canada, Franța, Germania, Japonia și Marea Britanie, a G7 - cele mai mari șapte economii ale lumii) în proiectul "Noului Drum al Mătăsii", parte a amplei inițiative chineze "Belt and Road", este însă de natură să stârnească îngrijorări la nivelul Uniunii Europene. Bruxelles-ul este nemulțumit de intrarea tot mai mare a companiilor chineze pe piața europeană și de achizițiile făcute de acestea. În acest sens, se dorește adoptarea unei legislații care să interzică societăților din țări terțe, deci și din China, accesul în sectoare definite ca "strategice" sau în "infrastructura critică" a UE. Mai mult, într-un comunicat publicat de Comisia Europeană la jumătatea lunii martie, China este catalogată drept un "concurent economic care aspiră la poziția de lider în domeniul tehnologic și un rival sistemic care promovează modele alternative de guvernanță". Documentul vorbește despre "contextul creșterii puterii economice și a influenței politice a Chinei" și un set de 10 "acțiuni concrete" care ar urma să fie aplicate de către statele UE. Deși i se recunoaște calitatea de partener strategic de cooperare, Beijingului i se solicită reciprocitate în relațiile economice. Cu alte cuvinte, se solicită o mai mare deschidere a pieței chineze pentru investițiile și mărfurile europene. Comunicatul CE amintește și despre necesitatea adoptării rapide a unei legislații a UE privitoare la "investițiile străine în active, tehnologii și infrastructuri critice".
Este de așteptat ca toate chestiunile care nemulțumesc UE să fie luate în discuție pe 9 aprilie, când va avea loc următorul summit UE-China. Este însă interesant, s-ar putea spune chiar "simptomatic", că indiferent de rezultatele discuțiilor de la summit, între 11 și 13 aprilie, în Croația, la Dubrovnik, va avea loc un alt summit - "16+1". Este vorba de întâlnirea anuală, ajunsă la a noua ediție, dintre șefii de stat și guvern din China și 16 țări din Europa Centrală și de Est.
welinkbusiness: China și Italia au semnat acordul de cooperare în cadrul "Noului Drum al Mătăsii". Italia este primul membru G7 care aderă la proiect. Valoarea totală a investițiilor chineze în Italia ar putea ajunge în anumite condiții la 20 miliarde de euro. Comisia Europeană pregătește o legislație care să limiteze accesul companiilor din țări terțe, deci și al celor chineze, pe piața comună europeană.
(Iulian Marcus)
welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest–Est
Referințe:
https://www.euronews.com/2019/03/26/raw-politics-did-italy-go-against-eu-interests-in-china-trade-negotiationshttps://www.euronews.com/2019/03/26/raw-politics-did-italy-go-against-eu-interests-in-china-trade-negotiations
https://www.dw.com/en/chinas-xi-seeks-to-calm-eu-as-italy-signs-up-for-belt-and-road/a-48026397
https://www.scmp.com/news/china/diplomacy/article/3002986/china-wants-invest-ports-maritime-transport-italy-xi-jinping
http://fortune.com/2019/03/25/china-belt-and-road-italy-deal/
https://www.nytimes.com/2019/03/30/world/europe/italy-one-belt-one-road-china.html
https://edition.cnn.com/2019/03/27/europe/china-europe-brexit-italy-bri-intl-gbr/index.html
https://www.euractiv.com/section/eu-china/news/oettinger-calls-for-eu-veto-on-italy-china-deal/
https://www.reuters.com/article/us-eu-china/eu-leaders-call-for-end-to-naivety-in-relations-with-china-idUSKCN1R31H3
https://www.scmp.com/news/china/diplomacy/article/3002285/eu-accelerates-moves-block-chinas-market-access
https://www.politico.eu/article/eu-slams-china-as-systemic-rival-as-trade-tension-rises/
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-1605_ro.htm
@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro