welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA – FRANȚA:

Acorduri comerciale în domeniile nuclear, aeronautic și de retail

   12 ianuarie 2018

   Președintele Franței a întreprins în această săptămână o vizită de trei zile în China. Cu acest prilej au fost semnate, în prezența lui Emmanuel Macron și a președintelui chinez, Xi Jinping, aproximativ 50 de acorduri comerciale și memorandumuri. Cele mai importante înțelegeri sunt în domeniile nuclear, aeronautic și de retail.

   Vizita în China a fost prezentată de analiștii internaționali drept o încercare a lui Emmanuel Macron de înclina balanța comercială China-Franța. Deficitul comercial al Franței în relația cu China este în continuă creștere. La finalul anului 2016, nivelul acestuia ajunsese la 30 miliarde de euro - cel mai mare deficit comercial bilateral al Franței.

   Emmanuel Macron a condus o delegație numeroasă, din care au făcut parte 50 de importanți oameni de afaceri francezi. Aparent surprinzător, președintele francez nu a făcut personal, așa cum fac mai toți președinții din lume după o vizită oficială în altă țară, și mai ales în China, un anunț privitor la valoarea totală a acordurilor și contractelor încheiate. Macron a spus că filosofia lui este de a nu se lăuda cu valoarea contractelor încheiate.

   Unul dintre acordurile semnate a vizat construirea unei uzine de reciclare a deșeurilor de combustibil nuclear. Contractul a fost semnat de compania franceză Areva cu grupul chinez CNNC - China National Nuclear Corp. și are o valoare de 10 miliarde de euro, potrivit ministrului francez al economiei.

   De asemenea, partea franceză a anunțat că unul dintre reactoarele EPR de la Taishan va fi pornit în aproximativ șase luni. Centrala nucleară Taishan va avea două reactoare de 1750 MW fiecare. Este proiectată de francezii de la Areva și va beneficia de tehnologia EPR – reactoare din generația a treia, cu un consum mai redus de uraniu și cu securitate sporită. Valoarea contractului: 8 miliarde de euro. Centrala nucleară aparține companiilor China Guangdong Nuclear Power Group (70%) și Electricité de France (30%).

   Un alt anunț important a privit vânzarea către China a 184 de avioane Airbus, care vor fi livrate în 2019 și 2020. Valoarea contractului, estimează specialiștii, este de aproape 15 miliarde de euro. Alte contracte, în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de euro, au fost semnate de compania franceză Safran. Înțelegerea prevede vânzarea de motoare de avion către operatorul low-cost chinez Spring Airlines. Vor mai fi livrate motoare și către companiile Xiamen Airlines și Hainan Airlines.

   Liderul francez a mai asistat la semnarea unui contract cu JD.com. Gigantul chinez de vânzări online vrea să vândă pe piața din China produse franceze de două miliarde de euro, în următorii doi ani. JD.com, care are 26 de milioane de utilizatori activi, și-a arătat și intenția de a intra pe piața din Franța. În paralel, Alibaba, celălalt gigant chinez în comerț electronic, a anunțat că va deschide un centru logistic în Franța și că va crește vânzările de produse franceze pe platformele sale online. În 2017, Alibaba a vândut nu mai puțin de 1700 de branduri franceze. Alibaba este cel mai mare retailer din lume, cu o valoare de piață de 400 de miliarde de euro și se află în Top 10 cele mai mari companii din lume.

   welinkbusiness: Președintele Franței a vizitat în această săptămână China. Emmanuel Macron și omologul său chinez, Xi Jinping, au asistat la semnarea a 50 de acorduri și memorandumuri comerciale. Cele mai importante înțelegeri sunt în domeniile nuclear, aeronautic și de retail. Deficitul francez în relația comercială bilaterală cu China este de aproximativ 30 miliarde de euro - cel mai mare deficit al Franței cu o altă țară.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest–Est

Referințe:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-01-10/macron-says-china-will-finalize-order-for-184-airbus-planes-soon
https://www.reuters.com/article/us-china-france-macron/macron-in-china-notes-on-limits-of-influence-idUSKBN1F02EF
https://www.channelnewsasia.com/news/asiapacific/french-president-macron-downplays-lack-of-big-deals-during-china-visit-9848300
http://xinhuanet.com/english/2018-01/11/c_136886160.htm
https://ecommercenews.eu/alibaba-will-soon-open-logistics-center-france/
http://www.xinhuanet.com/english/2018-01/10/c_136885128.htmCurs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro