welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA – EUROPA:

Serbia și Polonia, pe „Noul Drum al Mătăsii"

   21 iulie 2016

   Ofensiva Chinei pentru cucerirea unei cote cât mai mari din piața economică a Europei continuă. Iar interesul manifestat se îndreaptă către țările foste comuniste, care au o nevoie acută de investiții străine. Recent, președintele chinez, Xi Jinping, a efectuat două vizite de stat în Serbia și Polonia. Acestea au urmat vizitei din primăvară a șefului statului chinez în Cehia.

   Mai întâi, liderul chinez a mers în Serbia, țară ne-membră UE, dar aflată în atenția Beijingului. Vizita lui Xi Jinping a fost prima a unui președinte chinez la Belgrad după mai mult de trei decenii. Cu ocazia vizitei șefului de stat chinez au fost semnate peste 20 de acorduri economice, cele mai importante privind sectorul infrastructurii și sectorul financiar. Interesul pentru Serbia a fost subliniat chiar de președintele chinez, Xi Jinping: “Serbia poate juca un rol important în planul Chinei de a crea un nou Drum al Mătăsii".

   Declarația președintelui chinez a fost făcută cu prilejul vizitei la o uzină metalurgică sârbească achiziționată de un grup chinez. Este vorba de societatea Zelezara Smederevo, cumpărată în luna aprilie de Hebei Iron and Steel Group. Suma pentru care a fost făcută tranzacția nu este una spectaculoasă – doar 46 de milioane de euro – dar trebuie ținut seama de faptul că uzina din Serbia, deținută anterior de US Steel, era falimentară. În plus, vorbim despre o achiziție a Chinei în domeniul producției de oțel din Europa, adică într-un sector economic problematic pentru chinezi. Așa cum ați aflat recent și pe welinkbusiness.ro, supraproducția de oțel a Chinei este percepută ca o amenințare pentru producătorii europeni din domeniu.

   Cu începere din 2009, când Belgradul și Beijingul au semnat un acord de parteneriat strategic, companiile chineze au investit în Serbia peste un miliard de dolari. Sectoarele vizate au fost, în principal, infrastructura și energia.

   După Serbia, președintele Chinei a efectuat o vizită de trei zile în Polonia. Cu ocazia vizitei lui Xi Jinping au fost semnate 40 de acorduri bilaterale. Domeniile vizate sunt construcțiile, energia, finanțele. Au fost de asemenea parafate acorduri privind exporturile de produse agricole și de minereuri către China. Discuțiile au vizat și colaborarea în domeniul nuclear și în cel al noilor tehnologii. Polonia este cel mai mare partener comercial al Chinei între țările Europei Centrale și de Sud-Est, iar China este cel mai mare partener comercial al Varșoviei în Asia. Valoarea schimburilor comerciale bilaterale a crescut de aproximativ șase ori din 2004, ajungând să fie în 2015 de 17 miliarde de dolari. Ultima vizită în Polonia a unui președinte chinez a avut loc în 2004.

   Ofensiva din acest an a Chinei în țările europene din fostul bloc comunist a început în luna martie, când a avut loc o vizită a președintelui chinez în Cehia. Cu acea ocazie au fost semnate 30 de acorduri vizând sectoare precum industria auto, energia, finanțele. și turismul. China este în momentul de față al treilea partener comercial al Cehiei, cu un nivel al schimburilor comerciale bilaterale de 21 de miliarde de dolari. 

   welinkbusiness: Președintele chinez Xi Jinping a efectuat recent două vizite oficiale în Serbia și Polonia, în cadrul „ofensivei” chineze pentru dezvoltarea „Noului Drum al Mătăsii". Cu ocazia celor două vizite au fost semnate peste 60 de acorduri de colaborare. În martie 2016, o altă țară din fostul bloc comunist european, Cehia, a primit vizita liderului chinez. Cele două țări au semnat cu acel prilej 30 de acorduri bilaterale.

(Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest – Est

Referințe:
http://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/zxxx_662805/t1381403.shtml
http://www.cctv-america.com/2016/06/18/president-xi-jinping-lays-out-comprehensive-china-serbia-partnership
http://www.businessinsider.com/ap-china-serbia-sign-over-20-agreements-pledge-to-boost-ties-2016-6
http://greece.greekreporter.com/2016/07/05/greece-is-chinas-most-reliable-eu-friend-says-president-xi-jinping/
http://www.eurasiareview.com/22062016-central-and-eastern-europe-and-chinas-belt-and-road-xi-jinpings-2016-state-visits-to-czech-republic-serbia-and-poland-analysis/
http://thediplomat.com/2016/06/chinas-xi-brings-belt-and-road-to-serbia-poland/Curs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro