welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA – EUROPA:

Portugalia se alătură proiectului “Belt and Road Initiative”

   7 decembrie 2018

   China a semnat mai multe acorduri comerciale importante cu Portugalia. Înțelegerile au fost încheiate cu ocazia vizitei efectuate săptămâna aceasta de către președintele chinez, Xi Jinping, la Lisabona.

   Președintele portughez, Marcelo Rebelo de Sousa, a semnat acordul de aderare a țării sale la proiectul “Belt and Road Initiative”. Cunoscut și sub numele de "One Belt, One Road", proiectul are ca scop crearea unui nou "Drum al Mătăsii", menit să conducă la dezvoltarea relațiilor economice și comerciale între țările din Asia și cele din Europa. În cadrul proiectului “One Belt, One Road”, început în anul 2013, la inițiativa lui Xi Jinping, companiile chineze au investit masiv în proiecte de infrastructură - porturi, căi ferate, șosele, centrale electrice etc. - din mai multe state ale lumii. Peste 70 de țări au semnat până acum memorandumul de aderare la proiect.

   Portugalia este una dintre țările mai puțin bogate din Uniunea Europeană. Grav afectată de criza mondială începută în anul 2008, țara s-a aflat în pragul falimentului. În 2011, Portugalia a primit un ajutor de 78 de miliarde de euro de la FMI și UE pentru redresarea economiei. "Pachetul de salvare" a venit însoțit de obligația adoptării unor severe politici de austeritate și a privatizării masive a companiilor de stat.

   A fost momentul în care au început să apară investițiile chineze. Potrivit datelor oficiale, China a investit în Portugalia în ultimii ani aproximativ 12 miliarde de euro. Portugalia a urcat, din 2008, de pe locul 28 pe locul 11 în topul celor mai importanți parteneri comerciali ai Chinei. Conform datelor specialiștilor, investițiile chineze au fost responsabile pentru formarea a 3,6% din PIB-ul Portugaliei între anii 2010 și 2016. Companiile chineze China Three Gorges și CNIC dețin 28% din compania de electricitate portugheză EDP, care are afaceri în 15 țări, inclusiv în SUA. Cele două companii chineze au făcut o ofertă de peste 9 miliarde de euro pentru preluarea pachetului majoritar al EDP. Tranzacția ar urma să fie încheiată în 2019.

   Pe de altă parte, un pachet de 27% din acțiunile BCP, cea mai mare bancă particulară portugheză, este deţinut de compania chineză Fosun. BCP operează și cea mai mare companie de asigurări din Portugalia, Fidelidade. China State Grid deține 25% din acțiunile companiei energetice REN (Redes Energeticas Nacionais). E vorba despre compania care asigură transportul energiei electrice și a gazelor naturale în Portugalia. REN e implicată și în sectorul depozitării și  transportului gazului natural lichefiat, deținând un terminal de regazificare în portul Sines. De altfel, la întâlnirea dintre președinții chinez și portughez a fost menționată și realizarea unei importante investiții chineze în acest port. Sines, situat în sudul țării, este un port cu ape adânci, perfect accesibil navelor de mare tonaj.

   Unii analiști își pun însă întrebarea: cât de benefic este pentru UE să permită investițiile chineze în statele membre? Iar aceeași întrebare și-o pun și "greii" Uniunii, în special Germania și Franța. Astfel, la finele lunii noiembrie, Comisia și Parlamentul European au decis înființarea unui organism care să supravegheze pe viitor toate investițiile importante în UE. Este vorba despre "sectoarele critice", cum ar fi cel al infrastructurii și cel al tehnologiilor strategice. În document nu se face referire la China, dar comentatorii spun că este clar că sunt vizate investițiile masive pe care companii chineze, deținute sau nu de stat, vor să le facă în UE. Analiștii vorbesc chiar de o încercare de "fracturare" a Uniunii. Deja Ungaria și Grecia, țară în care de asemenea companiile chineze au investit major, obiectează la ideea de a limita accesul Chinei la investiții în UE. La acestea se va adăuga cu siguranță Portugalia, posibil Malta și Cipru.

   welinkbusiness: Portugalia se alătură proiectului “Belt and Road Initiative”. Acordul în acest sens a fost semnat săptămâna aceasta de președinții portughez și chinez. În ultimii ani, China a investit în Portugalia 12 miliarde de euro.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest–Est

Referințe:
https://www.channelnewsasia.com/news/business/portugal-to-cooperate-with-china-to-create-new-silk-roads-of-11000866
https://www.scmp.com/news/china/diplomacy/article/2176560/portugal-wavers-xi-jinping-presses-europe-belt-and-road
https://www.scmp.com/news/china/diplomacy/article/2176766/portugals-support-chinas-belt-and-road-plan-sets-alarm-bells
https://www.scmp.com/tech/enterprises/article/2176597/huawei-signs-deal-upgrade-portugals-largest-phone-network-altice-5g
https://www.reuters.com/article/us-edp-m-a-china/portugals-edp-expects-10-billion-three-gorges-bid-to-run-into-2019-idUSKBN1O2162
https://www.wsj.com/articles/eu-to-step-up-review-of-foreign-investments-1542742945
https://www.euractiv.com/section/economy-jobs/news/with-eyes-on-china-eu-agrees-investment-screening-rules/
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-12-04/china-s-xi-targets-increased-economic-ties-with-portugalCurs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro