welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

CHINA:

O piață în plină dezvoltare pentru investițiile în energia regenerabilă

   26 septembrie 2014

   Este cea mai poluantă țară din lume dar, în același timp, este statul cu cele mai mari investiții în energia regenerabilă. Mai mari decât cele ale Statelor Unite - cea mai puternică economie a lumii. Vorbim despre China, a doua economie mondială în prezent, care este cotată drept favorită să urce pe primul loc în acest clasament peste numai 10 ani.

   În 2013, pentru al doilea an consecutiv, China a condus în topul întocmit de specialiști pentru investițiile în surse de energie verde. Astfel, anul trecut, autoritățile de la Beijing au investit 54 de miliarde de dolari în energia regenerabilă, în timp ce Statele Unite au alocat doar 36,7 miliarde de dolari. Analiștii sunt categorici: ritmul de investiții în acest sector din China va continua și în următorii ani, astfel încât țara asiatică este o piață interesantă pentru cei care doresc să investească în energia verde.

   Potrivit rapoartelor internaționale, cheltuielile în domeniu făcute de China reprezintă 61% din totalul investițiilor țărilor dezvoltate, iar Beijingul a finanțat acest sector cu sume mai mari decât toate statele europene la un loc.

   Investițiile în energie regenerabilă din China fac parte dintr-un plan amplu de dezvoltare, care prevede cheltuieli de 473 de miliarde de dolari până în 2015 pentru  energia verde. Țelul declarat al oficialilor de la Beijing este de a avea 20% din cererea de consum energetic acoperită din surse regenerabile. Și asta până în anul 2020.

   Iar pe teren, lucrurile se pun serios în aplicare. Numai anul trecut, China a beneficiat de 14 GW de energie din turbinele eoliene și 12 GW din sistemele solare. În comparație, Statele Unite au beneficiat de 1 GW de energie din sursă eoliană și 4,3 GW din energie solară.

   Pentru China, principala formă de energie regenerabilă este cea eoliană, aceasta fiind și cea mai rapid dezvoltată tehnologie dintre cele disponibile. Deși este ceva mai scumpă decât energia provenită din arderea cărbunilor, autoritățile au promovat această formă de energie în ultimii 10 ani, prin încurajarea fabricilor să o folosească, printr-o ajustare a prețurilor dar și prin obligarea firmelor de a obține o anumită cotă din consumul energetic din energia eoliană sau alte forme de energie regenerabilă. Nu trebuie uitat că în China există deja 50 de fabrici care produc turbine eoliene, iar pe lângă acestea se regăsește un număr important de investitori străini, semn că acest sector este în plină dezvoltare.

   Utilizarea energiei solare este încă la început în China, și este în continuă creștere, în special în unele regiuni rurale. Totuși, nu există o rețea extinsă de sisteme fotovoltaice, din cauza costurilor de întreținere și de producție, deși China este al treilea producător mondial de panouri solare, după Japonia și Germania, iar investițiile în acest sector sunt în continuă creștere. Mai mult, China este cea mai mare piață mondială pentru apă încălzită prin energia solară, cu două treimi din capacitatea mondială. Potrivit statisticilor, 10% din locuințele chinezilor folosesc apă încălzită de puterea soarelui, ceea ce înseamnă aproximativ 40 de milioane de astfel de sisteme la nivel național.

   Alte surse de energie regenerabilă utilizate de China sunt biomasa și biocombustibilii, dar ele beneficiază de o atenție mai scăzută din partea autorităților. Biogazul, pe de altă parte, este tot mai mult folosit ca o sursă de energie.

   welinkbusiness: Cea mai mare țară poluatoare din lume, China, poate deveni rapid o țară ”verde”, cu o economie bazată pe puternice surse de energie regenerabilă, nepoluante. 

   (S.N.)Curs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro