welinkbusiness.ro - Promovam legaturi de afaceri Vest - Est

AZERBAIDJAN:

Estimări de creștere a inflației pe fondul majorării salariilor și pensiilor minime

   12 aprilie 2019

   Guvernul azer a decis creșterea nivelului salariului și pensiei minime. Măsura a fost luată de Executiv la solicitarea președintelui Ilham Aliyev. Specialiștii spun că există riscul ca astfel să se înregistreze o creștere a inflației, o problemă deja presantă pentru autoritățile de la Baku.

   Măsura creșterii pensiei minime a intrat în vigoare de la 1 aprilie. Nivelul pensiei crescut de la 73 de manaţi la 130 de manaţi (de la 43 la 76 dolari). În privința salariului minim, acesta  s-a majorat de la 1 martie. Guvernul a anunțat o creștere de la 130 la 180 de manaţi (de la 76 la 106 dolari). Este o creștere substanțială a banilor încasați, mai ales în cazul pensiei minime. De asemenea, guvernul a anunțat că azerii care au împrumuturi și care au avut de suferit în urma deprecierii valorii monedei naționale vor primi compensații. Ajutoare ar urma să fie acordate și familiilor militarilor care și-au pierdut viața în ciocnirile armate cu Armenia. În plus, guvernul a pregătit și alte compensații., pentru alte categorii de persoane aflate în dificultate.

   Experții văd deciziile guvernului de la Baku de majorare a pensiilor și salariilor minime ca pe o "reacție primară" menită să atenueze creșterea prețurilor din ultima perioadă. Oficial, datele publicate arată că rata inflației a fost anul trecut de 2,3% în Azerbaidjan, iar pe primele două luni ale acestui an avansul inflaționist a fost de 1,9%. Specialiștii se tem însă că în realitate nivelul inflației în perioadele menționate a fost de patru, poate cinci ori mai mare față de cifrele oficiale. Cel mai mult s-au scumpit alimentele, în unele cazuri prețul unor legume de bază a crescut de doua-trei ori.

   Dificultățile financiare din Azerbaidjan și deprecierea manatului au fost cauzate în principal de scăderea din ultimii ani a prețului petrolului și gazelor, a căror vânzare la export contribuie decisiv la crearea PIB-ului țării. În timpul crizei economice din 2015 și 2016, banca centrală s-a văzut nevoită de deprecieze dramatic cursul manatului în raport cu dolarul american.

   Potrivit datelor publicate de Asian Development Bank (ADB), economia azeră s-a plasat în 2018 pe ultima poziție între statele din Asia Centrală și Caucaz în privința creșterii economice: 1,7%, iar pentru 2019 nivelul prognozat de creștere a PIB a fost estimat inițial la 2%. Ulterior, ADB a refăcut prognoza pentru 2019, indicând o creștere economică de 2,5%, urmând ca pentru 2020 estimarea de creștere să fie de 2,7%. Optimistă este și prognoza avansată de Fitch Solutions, care vede o creștere economică de 2,5% pentru 2019 și 2,9% pentru 2020 pentru Azerbaidjan. Fitch este de părere că economia azeră va continua să se stabilizeze, în condițiile în care prețul petrolului ar urma să se situeze în medie la 65 dolari pe baril în acest an și la aproximativ 62,5 dolari pe baril în 2020. În plus, este luată în calcul și așteptata creștere a producției la marele câmp de gaz Shah Deniz, din Marea Caspică. Cele mai recente estimări, de săptămâna trecută, dar și cele mai favorabile, aparțin însă experților Băncii Mondiale. Conform acestora, economia Azerbaidjanului va avansa în 2019 cu 3,3%, cu 3,55% în 2020 și cu 3,7% în 2021, pe fondul menținerii unui preț relativ ridicat al petrolului și gazelor naturale.

   welinkbusiness: Guvernul azer a crescut nivelul salariului și pensiei minime, de la 1 martie, respectiv 1 aprilie 2019. Măsura este văzută de specialiști ca una riscantă, de natură să ducă la o creștere a inflației. Pentru viitorul apropiat însă, agențiile de rating și instituțiile  financiare internaționale prognozează o creștere mai accentuată a PIB în Azerbaidjan, pe fondul unor prețuri relativ ridicate ale petrolului și gazelor naturale.

   (Iulian Marcus)

welinkbusiness.ro: Promovăm legături de afaceri Vest–Est

Referințe:
https://eurasianet.org/azerbaijan-raises-pensions-and-wages-as-inflation-mounts  
https://eurasianet.org/azerbaijan-loses-its-manat-mojo  
https://menafn.com/1098338693/ADB-Economic-growth-in-Azerbaijan-to-accelerate  
https://www.azernews.az/business/146851.html  
https://www.azernews.az/oil_and_gas/148310.html  
https://en.trend.az/business/economy/3045628.html  
https://www.azernews.az/oil_and_gas/148579.html  
https://www.fitchsolutions.com/country-risk-sovereigns/economics/improving-sluggish-growth-ahead-azerbaijan-13-03-2019  
https://www.azernews.az/business/148672.html  Curs Valutar

Twitter Updates

Facebook

@ 2013 - 2014 welinkbusiness.ro | Toate drepturile rezervate | Relizat si intretinut de www.virtual360.ro